УНІАН

Понад 100 тисяч військових самовільно залишили частини з 2022 року.

Таку цифру озвучив  військовий юрист Центру надання підтримки ветеранам та їхнім родинам Роман Лихачов в ефірі "Київ24", посилаючись на інформацію, яка є в адвокатів. 

Він зауважив, що треба рахувати не кількість справ, а кількість людей в кожній справі, яких в подальшому збираються звинувачувати. Лихачов сказав:

Відео дня

"У деяких кримінальних справах про самовільне залишення військової частини фігурують в одній справі по 20-30 людей… Можу сказати, виходячи з того, що ми досліджуємо, це точно більше 100 тис. військовослужбовців з 2022 р. Але точні цифри тільки Збройні сили України можуть знати"

За його словами, клієнти, з якими він спілкується і які не проти повернутися на службу, бояться, що при поверненні у тут ж військову частину в них будуть ті самі конфлікти, через які вони пішли у СЗЧ, і що в подальшому їх будуть використовувати як штрафбат. Також вони кажуть про осуд колег. 

Те, що зараз дається можливість покидати військову частину на невизначений термін, а в подальшому повертатися без несення відповідальності, на думку юриста, може погано вплинути. 

"Бо так може цілий підрозділ піти з ділянки фронту, повернутися через рік, або за цей час поїхати за кордон. До речі, з тих, хто самовільно залишив військову частину, багато знаходяться за кордоном", - зазначив Лихачов.

Резонансна історія Гнєзділова

Днями військовий 56-ї ОМБр Сергій Гнезділов, який пішов добровольцем на війну, публічно заявив, що самовільно залишив військову частину і поїхав у Київ. Свої дії він пояснив тим, що в Україні мають бути встановлені чіткі терміни служби. Історія набула значного розголосу та обговорень в суспільстві.

У 56-й ОМБр, де служить Гнезділов, заявили, що проведуть службове розслідування

25 вересня Державне бюро розслідувань почало кримінальне провадження через самовільне залишення служби військовим.

Як відомо, Верховна Рада 20 серпня 2024 року ухвалила Закон (№11322), що передбачає звільнення від відповідальності в окремих випадках за самовільне залишення військової частини (СЗЧ) та дезертирство. За інформацією народного депутата Павла Фролова, згідно з цим законом, військовослужбовці звільняються від кримінальної відповідальності за СЗЧ та дезертирство:

•  якщо це трапилося вперше;

•  порушник на стадії судового розгляду заявив про свій намір повернутися до військової частини або місця служби для продовження проходження військової служби;

•  командир військової частини надав письмову згоду прокурору або суду на продовження проходження військової служби такою особою.

Вас також можуть зацікавити новини: