До цього часу саме цей аеродром вважався дуже захищеним, заявив Кузан / колаж УНІАН, фото СБУ, Facebook, Сергій Кузан

Силам оборони України вдалося уразити російський військовий аеродром "Борисоглєбськ" - голова Українського центру безпеки та співробітництва Сергій Кузан наголошує, що ЗСУ вдалося пробитися через ешелоновану ППО РФ.

Також він розповів, що Україні обов'язково необхідно знищувати саме такі об’єкти, щоб зменшити потенціал ворога.

Як заявив фахівець Radio NV, "ганятися" за кожною авіабомбою ЗСУ не може, тому що немає таких ресурсів, а збиття кожного літака - складна операція, яка планується в кращому разі тижнями, а інколи й місяцями. Тому, як зазначив фахівець, у пріоритеті - уражувати таких цілей, як воронежські аеродроми.

Відео дня

Він додав, що вони були у списку пріоритетних цілей, які кілька місяців тому були показані американським партнерам, щоб узгодити, куди "ми будемо застосовувати їхню зброю".

"Очевидно, що в сподіванні що цей візит президента там щось змінить і, на жаль цього не сталося. Але факт, що всі абсолютно летовища в 300-кілометровій смузі, навіть у 500-кілометровій вглиб території Росії обліковані, і стоять для нас як пріоритетні", - сказав Кузан.

Він додав, що Сили оборони України шукають шляхи підступу до таких об’єктів, щоб зменшити принаймні їхні льотні спроможності, та кількість обстрілів плануючими авіабомбами. Для цього, за словами голови центру, Україні в обов'язковому порядку потрібно не просто уражати, а повністю зруйнувати льотну інфраструктуру противника на глибині в 500 км. Кузан наголосив:

"До цього часу саме цей аеродром вважався дуже захищеним, тому що тут дійсно знаходилася їхня передова авіація - Су-34, Су-35. Тобто це є достатньо нові літаки, вони були модернізовані й такі, що системно здійснювали авіавильоти, закидали наші позиції й наші міста цими авіабомбами. Це летовище вважалося захищеним досить добре системами протиповітряної оборони".

Він відзначив те, що СБУ вдалося знайти "ключик" та пробитися через ешелоновану систему ППО, та росіяни будуть ще довго розбирати, як так взагалі сталося.

"Чому вони маючи набагато кращі засоби, не можуть пробитися, і  маючи при тому ще й балістичні ракети. Та як так сталося, що українськими дронами все ж таки вдалося…  Отже, справді було влучання одразу в кількох місцях, тому що аеродром - це звичайно велика льотна інфраструктура, де зберігаються і запаси палива. За попередньою інформацією, такий резервуар з пальним було уражено", - сказав Кузан.

Він додав, що на таких стратегічних військових локаціях, зазвичай, є запаси озброєння, авіабомб, палива тощо. Не виключно, що уражені літаки, які там знаходилися і, можливо, не були своєчасно підняті у повітря. На його думку, ця атака стала для росіян несподіванкою.

"А для нас це демонстрація ефективності наших спецслужб, які здатні проводити отакі складні операції та пробиватися до таких, здавалося б, найбільш захищених об'єктів.  Тому що саме аеродроми, тобто навіть не нафтові заводи, не їхні об'єкти промисловості, навіть не енергетичні об’єкти, а саме літовища є найбільш захищеними об'єктами РФ", - наголосив Кузан.

Атака аеродрому Борисоглєбськ - деталі

У ніч на 3 жовтня українські безпілотники атакували військовий аеродром "Борисоглєбськ" у Воронезькій області Росії. За даними джерела у Службі безпеки України, дрони СБУ, а також ССО та інших Сил оборони атакували склади з КАБами, стоянки літаків СУ-35 і СУ-34, а також місця зберігання авіаційного пального на військовому аеродромі "Борисоглєбськ" у Воронезькій області РФ. Звідти ворог активно бомбить КАБами українські території.

Вас також можуть зацікавити новини: