Експерт зазначив, що Курська операція важлива для можливих переговорів / фото ua.depositphotos.com

Залучення Росією бійців з Північної Кореї до війни проти України - не тільки питання поповнення сил ворога, а ще й пропагандистська гра Кремля.

Про це сказав Ігор Романенко, засновник Благодійного Фонду "Закриймо небо України", генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України на Radio NV, коментуючи ситуацію в Курській області, де Збройні сили України проводять вже кілька місяців операцію та утримують достатньо велику російську територію.

Говорячи про переправлення туди військових з КНДР Романенко зауважив:

Відео дня

Неспроста заводять туди північних корейців. Питання не тільки по кількісним показникам, а ще є й воєнно-політичне відносно корейців. Там ще пропагандистська гра навколо цього відбувається. Що нібито вони виконують обов’язки перед росіянами в той час, коли росіяни відстоюють свою територію.

Він нагадав, що понад місяць тому росіяни почали контрнаступальні дії в Курській області, одразу по трьох напрямках - два з півночі, один з заходу. 

"Вони вже зібрали угруповання більше 55 тисяч особового складу. По оцінкам західних фахівців для того, щоб почати велику операцію, треба зібрати від 80 до 120 тисяч. Вони над цим працюють", - констатував генерал-лейтенант. 

Він підкреслив, що Курська операція важлива для можливих переговорів і Україні треба намагатись утримувати території РФ.

"Питання в тому, наскільки в нас вистачить ресурсів утримувати цю буферну зону для того, щоб залишати дипломатичний, я би сказав, воєнно-політичний актив в можливих майбутніх переговорах щодо зупинення ведення бойових дій з росіянами. Союзники наші знають про це, але не поспішають реалізовувати і піднімати нашу потужність до можливих переговорів, а для нас чим далі, то це стає більш принциповим. Тому вони зі свого боку працюють, а наше командування – над тим, щоб мати якісь сили, щоб протистояти на цьому напрямку", - прокоментував Романенко.

При він цьому зазначив, що зростання потенціалу противника до 12 тисяч в перспективі - це проблема, яку  треба буде долати Силам оборони України, але це має й допомогти Україні в отриманні більшої військової підтримки.

"Американці вже побачили, що в РФ є корейці. Весь світ вже бачив, всі розвідки. В Америці тягнули до виборів мабуть, але вже діватись нікуди, побачили. Наступне – вони не знають, для чого туди зайшли солдати Північної Кореї. Якщо військові КНДР вступлять і буде відповідне підтвердження, то це допоможе нашим стратегічним союзникам, в обличчі американців, зрозуміти, для чого ж вони туди зайшли. І тоді можливо будуть рішучіші зміни в бік допомоги Україні від американців. Ну, і тих союзників, які  дивляться на американців в цьому питанні", - сказав Романенко. 

Армія Північної Кореї проти України - останні новини

22 жовтня військовий експерт Владислав Селезньов  сказав, що на території Курської області виникла оперативна пауза. За його словами, ворог зазнав серйозних втрат і йому потрібно щонайменше 10-12 тисяч поповнення.

Своєю чергою КНДР перекинула військових до Росії. Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що солдати Північної Кореї були відправлені на Курський напрямок. 

25 жовтня Bloomberg з посиланням на південнокорейські розвідувальні джерела опублікував матеріал, в якому зазначається, що Північна Корея планує направити додаткові війська до Росії. Зазначалось, що перша група з 1500 елітних військових уже проходить навчання на Далекому Сході Росії як частина плану розгортання близько 10 000 солдатів з Північної Кореї. Ці підрозділи прибули у Владивосток між 8 і 13 жовтня.

Вас також можуть зацікавити новини: