Експерт пояснив, у чому складність удару по аеродрому Оленья/ колаж УНІАН, фото wikimedia.org, кадр з відео

Аеродром "Оленья" в Мурманській області РФ захищений потужними РЕБами, і вражати ворожі літаки, що там базуються, практично неможливо за допомогою БПЛА. Про це в інтерв’ю на Radio NV розповів авіаексперт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації Валерій Романенко, коментуючи нещодавну інформацію про чергову атаку невідомих безпілотників на аеродром, де ворог концентрує багато стратегічної авіації.

"Кажуть, що безпілотники, які летять на "Оленью", несуть на зовнішній підвісці 100-кілограмому бомбу. Але вони орієнтуються по системах супутникової навігації, плюс інерційна система. В районі "Оленьї" супутникові сигнали спотворюються. Тому прицілитися і скласти бойове завдання так, щоб  цей безпілотник на відстані 1800 км потрапив ще й в літак - практично неможливо", - прокоментував Романенко.

До того ж, за його словами, дрони, що запускають по "Оленьї", літакоподібні і мають велику парусність, через що їх дуже інтенсивно зносить вітром.  

Відео дня

"На деяких відрізках система GPS коригує, повертає на правильну траєкторію. Але в Мурманській області дуже інтенсивна система РЕБ. І вражати літаки за допомогою цих наших безпілотних засобів літакового типу практично неможливо", - зауважив експерт.

Як каже Романенко, росіянам поки що немає причин хвилюватися за аеродром "Оленья". Водночас він висловив сподівання, що далі наші удари по цьому аеродромному вузлу будуть більш успішними.

Атаки на аеродром "Оленья" - новини

Як повідомляв УНІАН, 11 вересня у Росії через загрозу атаки невідомих безпілотників, імовірно, на аеродром "Оленья", де базуються стратегічні бомбардувальники РФ, закрили два аеропорти.

Президент Української авіаційної асоціації пілотів Геннадій Хазан розповів, що на аеродромі "Оленья", який був атакований безпілотниками, окрім стратегічної авіації РФ, розташовані літаки, які окупанти використовують у Північному морі. На його думку, якщо є можливість, було б добре часто атакувати такі аеродроми. У такому випадку вони будуть постійно змушені виводити літаки від удару і це має свої наслідки.

За інформацією української розвідки, на аеродромі дислокується 43 центр бойового застосування і перенавчання льотного складу. Тут зокрема базуються літаки Ту-95МС, Ту-22М3, Ту-134УБЛ та Іл-78 та розташований авіаційний ремонтний завод.

Відомо, що наприклад у липні внаслідок удару БПЛА по аеродрому "Оленья" в Мурманській області  було пошкоджено бомбардувальник-ракетоносець ТУ-22М3.

Вас також можуть зацікавити новини: