Будь-яку екскурсію Дрогобичем слід починати з ратуші / фото Марина Григоренко

Сіль, кава, церкви: чим туристів вражає Дрогобич

16:17, 26.09.2024
8 хв. Туризм

Вже з десяток разів були у Львові, обійшли всі його вулички, попили каву в усіх відомих кав'ярнях міста і думаєте, що Прикарпаттю більше немає чим здивувати? Тоді УНІАН.Туризм радить звернути увагу на інше велике місто на Львівщині – також дуже красиве та цікаве, але без натовпів туристів і зайвого галасу. Звісно, мова піде про Дрогобич.

Місто Дрогобич у Львівській області – один з чудових варіантів влаштувати собі поїздку одного дня у межах України (про ще шість ідей для осінніх подорожей на вихідні читайте в нашому окремому матеріалі).

Трохи історії

Цікавий факт: за даними істориків, Дрогобич на цілих 18 років старший за Львів – перша згадка про нього датується 1238 роком (за іншою версією мова йде взагалі про кінець 11 століття), тоді як про нинішній обласний центр вперше згадали "лише" у 1256 році.

Активно розвиватися Дрогобич почав у 15 столітті – як торговий та солеварний осередок (власне, сьогодні сіль є однією з головних його візитівок), а у 19 столітті місто перетворилося на один з найбільших в Європі нафтових центрів, що дало йому ще більший поштовх для розвиту у наступні кілька десятиліть.

Власне, саме архітектура цього періоду і домінує в центрі міста, який можна обійти за пару годин – охайні кольорові будиночки навколо площі Ринок, еклектична ратуша, розкішні вілли, в яких колись жили багатії, та індустріальні будівлі з червоної цегли.

Вже в сучасній незалежній Україні Дрогобичу довго дорікали за занедбаність – адже чимало з цих красивих будівель давно не утримувалися в належному стані. Втім, протягом останніх років за туристичну вітрину міста серйозно взялися – зараз історичний центр дещо підреставрували.

Що подивитися в Дрогобичі

Екскурсію Дрогобичем радимо починати з ратуші в самому центрі міста, де розташований місцевий туристичний офіс. Там можна взяти мапу міста, отримати корисні поради та придбати сувеніри.

Також в турцентрі можна придбати екскурсію на вежу Дрогобицької ратуші, побудованої на початку 20 століття, звідки відкриваються чудові краєвиди на все місто та Прикарпаття.

Краєвиди з ратуші Дрогобича / фото Марина Григоренко

Зовсім поряд розташована ще одна візитівка Дрогобича – римо-католицький Костел Святого Апостола Варфоломея в готичному стилі з елементами бароко в розписі, будувати який почали ще у 15 столітті.

До самого костелу можна потрапити не завжди, але спробувати все ж варто.

Костел Святого Апостола Варфоломея в Дрогобичі / фото Марина Григоренко
Костел Святого Апостола Варфоломея в Дрогобичі / фото Марина Григоренко

Звідти можна прогулятися вулицею Тараса Шевченка, де зосереджена більшість найвідоміших вілл Дрогобича – розкішно оздоблених будівель початку 20 століття, де проживали тодішні місцеві багатії та можновладці.

Вулиця Шевченка в Дрогобичі / фото Марина Григоренко

Зокрема, це вілла бургомістра Раймонда Яроша, де у наші дні розташовується палац школярів Дрогобича.

Вілла бургомістра Раймонда Яроша в Дрогобичі / фото Марина Григоренко

Тут же розташована одна з найкрасивіших будівель міста – вілли Б'янки, яку нині зайняв краєзнавчий музей "Дрогобиччина", але зараз проходить його довгоочікувана реставраціє, тож фасад перекритий будівельними риштуваннями. Тим не менш, зайти в сам музей на екскурсію все одно можна.

Вілла Б'янки в Дрогобичі за кілька років до закриття на реставрацію / фото Марина Григоренко

Є у різних частинах Дрогобича ще кілька цікавих будівель – Хоральна синагога 19 століття, до якої навіть можна потрапити в окремі дні та години, а зовсім неподалік від неї можна подивитися дуже красиву будівлю інституту фізики Дрогобицького Державного педагогічного університету імені Івана Франка.

Одна з будівель університету Франка в Дрогобичі / фото Марина Григоренко

Коли все роздивитеся в центрі, можна завідати на Дрогобицький солеварний завод – це близько кілометра пішки від ратуші. Це найстаріше діюче підприємство України (та одне з найстаріших в Європі), яке було засноване ще у 13-14 століттях – і сіль на ньому досі виварюють за тією ж старою технологією. Втім, потрапити туди можна лише з екскурсією, про яку варто домовлятися завчасно.

Ось так в Дрогобичі виварюють сіл / фото Марина Григоренко

Екскурсія дуже цікава (і ми навмисно не переповідатимемо вам тут її зміст), щоправда сама солеварня, на жаль, зараз потребує чималих інвестицій у відновлення та модернізацію.

Дрогобицька солеварня – найстаріше діюче підприємство України / фото Марина Григоренко

А ще на території солеварні знімали одну зі сцено нещодавнього українського масштабного історичного кінохіта "Довбуш".

Ну а якщо залишитеся без екскурсії, все одно радимо туди завітати, щоб випити солоний лате (на наш смак, це набагато приємніше за чорну каву з сіллю, яку продають в одному з кафе центрі міста як місцевий бренд – про це трохи далі по тексту) – на смак нагадує лате з солоною карамеллю.

Тим паче, що звідси лише пару хвилин йти до іншої головної пам'ятки Дрогобича – дерев'яної церкви Святого Юра 15 століття, що належить до об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Її розписи та вітражі дійсно є дуже цікавими, тож відвідати її буде цікаво навіть нерелігійним людям.

Церква Святого Юра в Дрогобичі / фото Марина Григоренко

До речі, приблизно в 300 метрах звідси є ще одна варта уваги дерев'яна сакральна споруда Дрогобича – Церква воздвиження Чесного Хреста 17 століття. Всередину неї не факт, що вдасться потрапити, але ззовні подивитися також буде цікаво. Тим паче, що ви все одно йтимете до центр повз неї.

Церква воздвиження Чесного Хреста в Дрогобичі / фото Марина Григоренко

Більше про обидві церкви можна прочитати в нашому окремому матеріалі.

Де поїсти в Дрогобичі

І наостанок – про їжу. В центрі Дрогобича є одразу кілька цікавих закладів харчування з вельми приємними цінами, цікавими стравами та сучасними інтер'єрами, від галицької до кримськотатарської кухні, де можна перепочити між екскурсіями містом.

Звісно, в першу чергу усім туристам в Дрогобичі радять завітати до гастро-кав'ярні "Кавун" прямо поряд з костелом Варфоломея. Коронний напій там – чорна кава з сіллю, але за нашим смаком це на любителя (але ви все одно сррбуйте). Також там дуже смачний фірмовий дрогобицький торт з сіллю.

Фірмовий торт з сіллю в гастро-кав'ярні "Кавун" в Дрогобичі / фото Марина Григоренко

Поряд розташований ще один популярний заклад міста – ресторан кримсько-татарської кухні budu CheBöREK. Однак у нас він залишив неоднозначне враження – там хоч і можна за доволі невелику суму поїсти смачні чебуреки та янтики, але з обслуговуванням у них справи не дуже. Може, то був просто не наш день, але нам довелося тричі ходити з тераси до закладу, щоб офіціанти спочатку принесли нам меню та протерли стіл, потім щоб прийняли замовлення, а потім щоб розрахуватися – і всі це не при повній посадці.

А ось де нам сподобалося і обслуговування, і кухня – так це в ресторані "Рафінерія" на Шолом-Алейхема, куди нам порекомендували місцеві знайомі завітати на деруни. І ціни там цілком прийнятні на тлі великих міст на кшталт Києві чи Львова, і дизайн інстаграмний.

Деруни в ресторані "Рафінерія" в Дрогобичі / фото Марина Григоренко

Крім того, дуже популярними в Дрогобичі є заклади Franko Beef And Burger, Tarantino та FOTEL – усі поблизу Ратуші, однак ми туди завітати не встигли, тож поки оцінити не можемо.

Кав'ярня Jardin Espanol в Дрогобичі / фото Марина Григоренко

Також за смачною кавою можна заглянути в невеличку кав'ярню Jardin Espanol по вулиці Трускавецькій – там нас приємно вразив інтер'єр, кава з десертами теж були смачні, обслуговування дуже хороше.

Як потрапити до Дрогобича

Варіантів доїхати до Дрогобича насправді чимало – туди можна потрапити щоденним потягом "Київ – Трускавець", який також зупиняється у Львові.

Оскільки варіантів для ночівлі в самому Дрогобичі дуже небагато, більшість туристів їздять до міста з сусіднього курортного Трускавця – це всього лише близько 8 кілометрів маршруткою за 35 гривень або на таксі приблизно за 200 гривень.

Також маршрутки до Дрогобича ходять з Борислава, Стрия та Львова.

***

Україна – дуже велика і різноманітна країна, і на її території є чимало цікавих місць, які варто дослідити. Варто лише наважитися виїхати за межі кількох найбільш розкручених міст.

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся