В Україні чимало мальовничих каньйонів / фото Марина Григоренко

Насправді в Україні дуже багато неймовірно красивих каньйонів, однак ми вирішили зосередитися на тих, що розташовані подалі від зони активних бойових дій. Втім, дуже хочеться вірити, що в досяжному майбутньому ми знову зможемо спокійно подорожувати до таких прекрасних місць, як Актівський каньйон, Арбузинський каньйон (обидва у Миколаївській області) чи Херсонський Гранд каньйон.

Ми зосередимося на п'яти мальовничих каньйонах України, до більшості з яких, втім, на жаль, проблематично дістатися без власного автомобільного транспорту.

Буцький каньйон

Гранітний Буцький каньйон (який ще часто пишуть як Букський каньйон) в Черкаській області за останні кілька років став надзвичайно популярним серед туристів. Це неймовірно красиве місце, давно вже відоме серед фанатів скелелазіння, однак тим, хто хоче просто провести гарний день на природі там теж сподобається, причому в будь-яку пору року.

Відео дня

Відстань з Києва до цього заповідника становить близько 200 кілометрів, і на власному автомобілі їх можна подолати за 3-4 години. А от громадським транспортом туди потрапити буде фактично нереально, тож єдина опція для туристів доїхати на локацію без власного автотранспорту – приєднатися до однієї з екскурсій, які легко знайти в Інтернеті чи соцмережах. Щоправда, вони мають свої "підводні камені" – зазвичай такі подорожі складаються з кількох локацій, які пробігаються поспіхом, і далеко не всі з них вам можуть бути цікаві. Тим часом, Буцький каньйон – це таке місце, де хотілось би затриматися трохи довше.

Краєвид на Буцький каньйон / Марина Григоренко

Більше про це місце читайте в нашому окремому матеріалі – хоча ми побували востаннє в цьому місці ще у 2017 році, кажуть, що станом на зараз ситуація там не сильно змінилася.

Дністровський каньйон

Це, напевно, один з найбільших каньйонів України, адже він розташований на межі аж чотирьох областей – Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької. Відповідно, там є кілька цікавих локацій, що приваблюють туристів.

Напевно, однією з найвідоміших панорамних точок Дністровського каньйону є краєвид на невеличке містечко Заліщики в Тернопільській області. При цьому щоб побачити цей неймовірний краєвид, потрібно заїхати в село Хрещатик в Чернівецькій області, жителі якого, на жаль, упускають чудову можливість підзаробити – адже з туристичною інфраструктурою поряд дуже "не дуже".

Дністровський каньйон у Заліщиках / фото Марина Григоренко

Їхати до Заліщиків можна з Чернівців (близько 50 кілометрів за годину), з Івано-Франківська (близько 130 кілометрів за майже 2 години) або з Кам'янець-Подільського (майже 100 кілометрів теж приблизно за 2 години). Тільки варто розуміти, що дорога там місцями може бути так собі.

Дністровський каньйон бере свій початок на Івано-Франківщині / фото Марина Григоренко

Також Дністровський каньйон є доволі популярним серед любителів активного відпочинку, але це більше підходить для літнього періоду. Детальніше про це можна прочитати в нашому окремому матеріалі.

Коростишевський каньйон

Як у Буцький каньойн, гранітний Коростишевський каньйон в Житомирській області фактично не пристосований до туризму – там немає жодних зручностей, а дістатися громадським транспортом туди завдання не з легких.

Це місце є популярним серед місцевих шашличників та любителів весільних фотосесій, тож влітку там буває доволі гучно та людно. Тим часом, восени можна сподіватися на більш спокійний відпочинок.

Коростишівський каньйон на Житомирщині / фото Марина Григоренко

Місце це дуже атмосферне, і насправді окрім самого Коростишевського каньйону також варто відвідати сусідній Коростишівський кар'єр – колись там видобували граніт, але потім його затопили, і утворилося дуже мальовниче "озеро". До того ж менш популярне за каньйон.

Коростишівський кар'єр / фото Марина Григоренко

Детальніше про Коростишевський каньйон та як туди дістатися ви можете почитати в нашому окремому матеріалі.

Смотрицький каньйон

Це єдиний каньйон у нашому списку, розташований в межах великого туристичного міста – Кам'янець-Подільського Хмельницької області. Саме з його схилів відкриваються чарівні краєвиди на знамениту міську фортецю, один з найкраще збережених середньовічних замків України.

Кам'янець-Подільська фортеця розташована на схилах Смотрицького каньйону / фото Марина Григоренко

Окрім краєвидів Смотрицький каньйон славиться своїми водоспадами, а також флорою та фауною.

Детальніше про те, що подивитися в Кам'янець-Подільському, читайте в нашому окремому матеріалі.

Каньйон річки Кам'янка

Приблизно у 8 кілометрах від мальовничого міста Сколе Львівської області розташований популярний серед туристів водоспад Кам'янка, до якого можна як дійти пішки, так і проїхати автомобілем. Але краще скомбінувати маршрут – його другу половину через ліс нацпарку "Сколівські Бескиди" варто проти пішки, дихаючи свіжим повітрям та насолоджуючись краєвидами. Власне, частина цього маршруту і йтиме вздовж каньйону річки Кам'янка – порівняно неглибокого, але дуже красивого.

Каньйон річки Кам'янка / фото Марина Григоренко

Зона біля водоспаду натомість є доволі облагородженою – там є торгові точки і навіть пристойне кафе, де можна зігрітися навіть у холодну пору року, милуючись краєвидами на Кам'янку.

Водоспад Кам'янка біля Сколе / фото Марина Григоренко

Далі ж можна пройти до так званого Мертвого озера, названого так тому, що вода там з таким великим вмістом сірководню, що в ньому практично нічого не живе.

Детальніше про відпочинок у Сколе читайте в нашому окремому матеріалі.

***

Раніше УНІАН.Туризм розповідав про сім міст України, до яких можна завітати на вікенд.

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.