У Варшаві є два аеропорти / фото Марина Григоренко

Польща однозначно є найзручнішим варіантом посадки на літак для українців та іноземних мандрівників, які подорожують закордон чи повертаються на Батьківщину. Зокрема, великою популярність користуються аеропорти Кракова та Катовіце. Втім, саме аеропорти польської столиці пропонують українським пасажирам найбільший вибір авіарейсів – від бюджетних авіаліній по Європі та далеко магістральних перельотів до чартерних рейсів від туристичних операторів, зокрема, й українських.

Дорога з України до Варшави

Звісно, найбільш оптимальним варіантом для українців дістатися польської столиці є сумнозвісний прямий поїзд "Київ – Варшава". Втім, вловити квитки на нього доволі важко, та й коштують вони недешево – місце в тримісному купе наразі коштує близько 3500 гривень.

Натомість набагато легше придбати квитки на альтернативний рейс "Київ – Хелм", який має зручну стиковку до Варшави. Тут за день проходить кілька рейсів, а квитки на них коштують від 2000 гривень в чотиримісному купе та від 3300 гривень в двомісному люксі. Квитки з Хелму до Варшави коштують додатково 200-500 гривень, залежно від того, коли їх купувати – завчасно чи на місці. Детальніше як усе це працює читайте в нашому окремому матеріалі.

Відео дня

Крім того, до Варшави можна потрапити поїздом зі Львова з пересадкою у Рава-Руській. Коштує така подорож в середньому 1500 гривень.

Варіант з дорогою поїздом є більш надійним, оскільки тут є мінімальна ймовірність затримки у дорозі – хіба що через погодні умови чи пошкодження колій в результаті обстрілу, обидва форс-мажори трапляються не так вже й часто.

Найкраще їхати з України до Варшави поїздом / фото прес-служби "Укрзалізниці"

Також можна доїхати до Варшави автобусом. Втім, тут є великий ризик надовго застрягнути на кордоні на в'їзд до Польщі. Наприклад, наша єдина і, ймовірно, остання спроба доїхати до польської столиці автобусом завершилася затримкою на понад 7 годин і марафоном до аеропорту впритул до вильоту.

Втім, квитки на автобус дійсно можуть бути трошки дешевшими – наприклад, ціни на квитки з Києва до Варшави від Ecolines стартують від 1350 гривень, тоді як найдешевші квитки FlixBus можна придбати від 1500 гривень.

Як не переплутати аеропорт у Варшаві

Оскільки у Варшаві діють два аеропорти, туристам дуже важливо не помилитися і вибрати правильний. Ще в ті часи, коли Україна мала цивільне авіасполученням, туристи, як подорожували з пересадкою, нерідко отримували серйозні проблеми, запланувавши стиковочні рейси у Варшаві, але не помітивши, що це різні аеропорти – враховуючи, що відстань між аеропортами становить близько 45 кілометрів.

Отже, плануючи рейс з/до/через Варшаву, дуже важливо завчасно визначити, який аеропорт вам потрібен.

Як дістатися в аеропорт Шопен

Головним аеропортом Варшави, та й Польщі загалом, є аеропорт імені Фридерика Шопена (Lotnisko Chopina w Warszawie), який охоплює близько половини усіх авіарейсів країни. Розташований він у районі Окенце приблизно в 10 кілометрах від центру міста.

Аеропорт "Варшава-Шопен" має чудове сполучення громадським транспортом – кожні 15 хвилин від центрального залізничного вокзалу Варшави туди курсують поїзди S2 / S3 від Szybka Kolej Miejska (SKM), які також проходять через залізничні вокзали "Варшава-Західна" та "Варшава-Східна". Квитки на електричку коштують 3,4 польських злотих (близько 36 гривень), якщо їхати до 20 хвилин, або ж 4,4 злотих (близько 46 гривень), якщо їхати довше.

Також з аеропорту можна швидко дістатися до центру Варшави автобусами № 175, № 188, № 148 та №331 вдень та № 32 в нічний час – вартість квитків становить 4,4 злотих (близько 46 гривень).

Цей аеропорт приймає рейси понад 30 авіакомпаній, в тому числі LOT, Lufthansa, Wizz Air та деякі рейси Ryanair.

Як дістатися в аеропорт Модлін

Аеропорт Варшава-Модлін (Port Lotniczy Warszawa/Modlin) натомість розташований за 40 кілометрів від центру столиці в містечку Новий-Двір-Мазовецький. Це п'ятий за завантаженістю аеропорт Польщі, який обслуговує в першу чергу бюджетні авіакомпанії, тому порівняно з "Варшава-Шопен" тут доволі скромна інфраструктура.

Цей аеропорт є набагато менш зручним в плані добирання до міста – він не має власної залізниці, а найближчою до нього є залізнична станція "Модлін" за 4 кілометри. Раз на 15 хвилин сюди від летовища ходять автобуси з позначкою ZL – починають вони курсувати з 4 ранку, останній вирушає опівночі. Далі раз на годину з Модліна до вокзалу "Варшава-Західна" ходять поїзди RL (стиковки з автобусом підлаштовані за розкладом). При цьому на сайті Koleje Mazowieckie можна придбати єдиний квиток на автобус та потяг за 21,3 злотих (близько 224 гривень).

Крім того, від аеропорту до міста ходять автобуси кількох операторів, однак ціни на їхні послуги стартують в середньому від 9 евро.

"Модлін" обслуговує більшість рейсів ірландського лоукостера Ryanair до Варшави.

Де зупинитися у Варшаві

Враховуючи можливі черги на кордоні на в'їзд до Польщі автомобільним транспортом чи ризик затримки поїзда в результаті обстрілу, а також можливі форс-мажори зі зворотними рейсами до Варшави, УНІАН.Туризм наполегливо радить мандрівникам за можливості не планувати пересадку у польській столиці впритул, а натомість зупинитися там на ночівлю. Тим паче, у Варшаві є що подивитися.

У Варшаві точно є що подивитися / фото ua.depositphotos.com

Як столиця Варшава пропонує мандрівникам багатий вибір варіантів, де зупинитися – тільки на одному з популярних сервісів з бронювання житла Booking.com там доступні понад 2,5 тисячі варіантів розміщення. Ціни стартують від 400 гривень в багатомісних номерах у хостелах, тоді як найдешевші одномісні номери коштують від 800 гривень. Більш-менш пристойний одномісний номер у готелі обійдеться в суму від 1300 гривень.

Марина Григоренко

***

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм