Готель Альп-Грюм у Швейцарії відрізаний від світу на 12 годин / кадр з відео

У Швейцарії повно альпійських будиночків і важкодоступних готелів. Але Альп-Грюм – це справжня гірська аномалія, не схожа на інші, пише ВВС.

Важкодоступні готелі та хатини є особливістю Швейцарії. Багато з них збереглися як пам'ятки альпійської історії. У регіоні Юнгфрау, в межах засніжених Бернських Альп, є готелі у вільних від автомобілів селах Мюррен, Венген і Кляйне Шайдегг – дістатися туди можна лише на лижному підйомнику, канатній дорозі або зубчастому поїзді. 

Але Альп-Грюм, що тягнеться гострим хребтом на південному боці перевалу Берніна на висоті 2 091 м – це дещо більше. Цей готель затиснутий між мовами: на півночі розмовляють ретороманською, а в долині внизу – італійською. Єдині способи дістатися туди, незалежно від пори року – це багатогодинний піший похід або Раетська залізниця.

Відео дня

"Ідентичність готелю повністю запозичена з історії залізничної компанії, і він поєднує в собі вокзал, платформу та зал очікування. Однак з 20:00 до 08:00 поїзди сходять з рейок, і готель відрізаний від решти Швейцарії, залишаючись існувати у власній бульбашці", – розповідається у матеріалі.

Історія готелю Альп-Грюм

Історія Альп-Грюм розпочалася у 1906 році, коли залізнична компанія Bernina-Bahngesellschaft представила амбітний план електрифікованого потягу, що з'єднав би Швейцарію з Італією під горами та льодовиками. У той час верхи на конях гінці витрачали дев'ять годин на небезпечну подорож між Самеданом і Тірано. І взимку шлях ставав ще небезпечнішим – через лавини та ризик застрягти в завалах через сильні снігопади.

У липні 1910 року було відкрито лінію Берніна і розпочалося життя Альп-Грюм – не як кам'яного готелю на 10 номерів і залу очікування, як сьогодні, а як дерев'яної хатини, звідки начальник станції міг щоранку перевіряти лінію. 

У наші дні лінія Берніна рідко, якщо взагалі коли-небудь, закривається. Це означає, що Альп-Грюм більше не є тим Shangri-La, яким він був колись. Зима змінилася за ці роки через відступ льодовиків і глобальне потепління, але, незважаючи на це, там все ще буває багато снігу. 

Що найважче у житті в цьому готелі

Найважче в житті в Альп-Грюм – це непередбачуваність, яку приносить кожен день. Існують також проблеми з ланцюжком постачання на лінії. Все, що подається в ресторані протягом 10 місяців на рік (готель зачиняється в листопаді та на місяць після Великодня), привозять потягом. Але через розташування іноді щось не прибуває вчасно. 

"Це гори, сповнені небезпек – лавини, зсуви, льодовикові тріщини, грози та каменепади. Очевидно, що відсутність італійської шинки – одна з найбільш переборних труднощів", – пише автор. 

Альп-Грюм, без сумніву, є неоспіваною швейцарською пам'яткою – і там скрізь панує пишність. Влітку там розквітає альпійський сад з мантильї, едельвейсів, меліси та м'яти перцевої. Взимку височина, здається, замикається вночі, змовившись із зірками. А коли відходить останній потяг, настає майже недосяжна тиша. Тож цей готель точно варто відвідати бодай раз у житті.

Незвичні місця, які варто відвідати

Якщо ви любите фільми про вампірів, в Англії є одне місто, яке і мальовниче, і моторошне водночас. Воно славиться тим, що саме там письменник Брем Стокер написав свій всесвітньовідомий роман – "Дракула". 

Якщо ж вам більше до душі відпочинок на морі, ми розповідали про грецький острів, відвідати який буде дешевше за поїздку на Санторіні. До того ж, там ви не побачите натовпів туристів. 

Вас також можуть зацікавити новини: