Що обовʼязково варто скуштувати в Німеччині / фото ua.depositphotos.com

Німецька кухня відома туристам своїми ковбасками і величезними кухлями пива. Але за останні роки гастрономічна сцена вибухнула по всій країні. Меню стають легшими, яскравішими та креативнішими. 

Якщо ви їдете до Німеччини, є 15 страв та напоїв, які обовʼязково варто скуштувати. Про них, а також про місця, де краще поїсти певні страви, пише Lonely Planet.

1. Каррі-ковбаса у Берліні

Відео дня

Ви знайдете цю димчасту, злегка гостру вуличну закуску по всій Німеччині, але народилася вона в Берліні в 1949 році. Це культова закуска, яку подають з хрусткою оболонкою або без неї, часто з картоплею фрі, политою майонезом, часто з гарніром з помідорів.

Де скуштувати: За класичними каррі-ковбасками йдіть у придорожній ресторан Curry 36 на Мерінгдамм. Там також пропонують вегетаріанські та органічні версії. Або завітайте до, мабуть, найпопулярнішого ресторану швидкого харчування в Німеччині під назвою Konnopke's Imbiss.

2. Лабскаус у Гамбурзі

Жодна страва не передає морський дух морської півночі Німеччини краще, ніж лабскаус – фарш з солонини, картопляного пюре та буряка, який подають зі смаженим яйцем та корнішонами, а іноді з оселедцем, який випадково кладуть збоку. Її духовною батьківщиною є Гамбург, але ви також знайдете її в інших північних містах, таких як Бремен і Любек.

Де скуштувати: У самому центрі гамбурзького району Альтштадт (Altstadt) є ресторан Laufauf. Або ж можете спробувати його в Deichgraf.

3. Шварцвальдські кіршторти у Шварцвальді

Шварцвальдіський кіршторт – це шари легкого шоколадного бісквіту, ароматизовані місцевим вишневим бренді Kirschwasser, збиті вершки та вишня, загорнуті у ще більше вершків та шоколад. Це десерт, в який можна закохатися з першого укусу. 

Де спробувати: Завітайте в олдскульне кафе "Кеніг" у розкішному курортному містечку Баден-Баден, щоб спробувати ідеальний кіршторт. 

4. Донер у Берліні

Майже кожна нічна вечірка в Берліні закінчується біля кіоску Döner Kebab (донер-кебаб), де шматок соковитого м'яса обертається на вертелі. Döner сьогодні домінує в німецькій вуличній їжі. Цей фаст-фуд також не вдарить по вашому бюджету. А якщо вам не до вподоби м'ясна версія, багато закусочних пропонують вегетаріанські альтернативи.

Де спробувати: Ви знайдете багато місць, де готують донер-кебаб. Але памʼятайте: чим довша черга, тим кращим він буде – принаймні, так кажуть берлінці. 

5. Рибне свято на півночі Німеччини

Скуштуйте такі солоні морські страви, як Matjes (оселедець), Rollmops (маринований оселедець), Rotbarsch (схожий на путасу), Nordseekrabben (крихітні креветки з Північного моря) та улюблений гамбурзький Aalsuppe, кисло-солодкий суп з вугра та овочевий суп зі спеціями та фруктами, такими як чорнослив, яблука та груші. Але найкращою закускою має бути фішбротхен (рулет, фарширований рибою – зазвичай оселедцем – цибулею, маринованими огірками та вершковим соусом з хрону або коктейлем).

Де спробувати: Гамбург переповнений рибними крамницями, але на голову вище більшості з них стоїть Brücke 10. Там можна перекусити маринованим оселедцем або бутербродом з креветками. 

6. Вурст по всій Німеччині

Смажені на грилі, варені, запечені та смажені, подані в пивній або в саду, ковбаски є одними з найкращих і найвідоміших німецьких страв. Вона тут настільки священна, що ви можете почути, як батьки просять своїх дітей з'їсти все до останнього шматочка, наче це вітамінний суперпродукт. Тут є всюдисущий братвурст, блутвурст (кров'яна ковбаса), боквурст (мелена телятина і свинина з паприкою, майораном, цибулею і петрушкою), вайссвурст (відварена телятина і ковбаса з бекону, приправлена петрушкою і кардамоном) і мільйон інших.

Де спробувати: Конкуренція висока, але нюрнберзькі ротбратвурсти (свинячі ковбаски розміром з палець, приправлені булавою, перцем і майораном), мабуть, одні з найкращих у Німеччині. Мюнхен стверджує, що його телячий вайсвурст ще кращий. 

7. Страви зі свинини в Баварії

Уся Німеччина полюбляє свинину, але баварці божеволіють від неї. Згадайте класику пивних залів: величезні шніцелі, відбиті, паніровані і засмажені до золотистого кольору, швайнбратен (смажена свинина) з батогами квашеної капусти і кнедлями розміром з тенісний м'яч, швайншаксе (свиняча рулька), ріпхен (реберця), зюнгерль (язик), ваммерль (черево) і айсбейн (солоний окіст).

Де спробувати: Відвідайте м'ясний бенкет під розписаними фресками склепіннями Рацкеллера, що знаходиться глибоко в підвалі ратуші на Марієнплац в самому центрі Мюнхена.

8. Локшина шпецле у Швабії

У швабському регіоні Баден-Вюртемберг на південному заході Німеччини місцеві жителі обожнюють макаронні вироби. Але вони не схожі на ті, що ви знайдете в Італії. Найпопулярніша страва – шпецле, яєчна локшина, яку подають як гарнір до цвібелроштбратенів (ростбіф з цибулею та підливою) або як основну страву, як кесешпецле, з великою кількістю липкого сиру та смаженої цибулі. Але не забудьте скуштувати шупфнудельни – картопляні галушки розміром з палець.

Де спробувати: Будь-яка хороша старомодна таверна підійде, але серед найбільш популярних – Gerberhaus.

9. Несіть пиво!

Пиво в Німеччині варять, споживають і святкують з майже релігійним запалом, не в останню чергу на найбільшому в світі пивному фестивалі – і обов'язковому для відвідування – Октоберфесті.

Пльзень (Pilsner), світлий лагер нижнього бродіння, з яскраво вираженим хмелевим смаком і кремовою шапкою, і Геллес (світлий лагер), злегка солодкуватий і з сильним солодовим ароматом, користуються загальною любов'ю. Але кожен регіон має свої власні скарби.

Де скуштувати: Каламутне, бурштинового відтінку баварське пшеничне пиво Weissbier ніколи не смакує так освіжаюче, як у затіненому каштанами закладі (наприклад, Augustiner Keller) або на Октоберфесті. 

10. Handkäs mit Musik у Франкфурті-на-Майні

Handkäs mit Musik – це особливий кисломолочний сир з Франкфурта, виготовлений вручну і маринований в олії, оцті та сирій цибулі. Традиційно Handkäs mit Musik подають як закуску, до нього додають хліб і кмин, якими посипають страву зверху або подають збоку. Класичною парою до цієї страви є яблучний сидр, який доповнює її сміливі смаки.

Де спробувати: Район Старий Заксенхаузен у Франкфурті-на-Майні – це місце, де Handkäs mit Musik можна знайти в меню традиційних Apfelweingaststätte (або сидрових ресторанів). Apfelwein Dax – перевірений часом олдскульний паб.

11. Himmel und Erde у Рейнланді

Ця страва з картопляного пюре з тушкованими яблуками, що перекладається як "небо і земля", є основним продуктом у багатьох рейнських домівках. До страви часто додають кров'яну ковбасу, адже яка ж німецька страва без м'ясного акомпанементу? 

Де спробувати: вирушайте до Кельна, щоб скуштувати Himmel un Äd (місцева варіація назви) в Peters Brauhaus, історичній пивоварні, яка спеціалізується на ситній рейнській кухні. 

12. Клабен у Бремені

Цей пиріг, схожий на штоллен, користується географічним захистом ЄС, що означає, що тільки виготовляти його можуть лише в місцеві пекарні в Бремені. Клабен – це різновид солодкого хліба з родзинками та іншими ароматними інгредієнтами, як-от мигдаль, апельсинова та лимонна цедра, а також трохи рому. 

Де спробувати: Café Knigge – це найкраща пекарня, яка випікає клабен з 1889 року. 

13. Принцрегентський торт у Мюнхені

У Баварії торти печуть не лише для задоволення. Вони також представляють політичний символізм. Спочатку Prinzregententorte мав вісім шарів, кожен з яких представляв округ у Королівстві Баварія. Сьогодні вона має сім шарів, оскільки округ Пфальц приєднався до інших земель.

Prinzregententorte складається з тонких, ніжних шарів бісквіту, кожен з яких розділений насиченим, оксамитовим шоколадним масляним кремом. Деякі варіації торта прикрашають абрикосовим джемом, додаючи тонку фруктову нотку, щоб збалансувати солодкість.

Де скуштувати: Хоча походження торта є предметом суперечок, Кондитерська Konditorei Erbshäuser стверджує, що саме тут у 1886 році Генріх Георг Ербсхаузер створив Prinzregententorte. Кондитерська знову відкрилася у 2017 році і пропонує одні з найкращих багатошарових тортів у Мюнхені. 

14. Schwäbische Maultaschen у Штутгарті

У 2009 році ця страва отримала статус географічного захисту Європейського Союзу. Зазвичай Maultaschen мають великий розмір і подаються у вигляді двох-чотирьох прямокутних шматків. За класичним рецептом їх варять у бульйоні або їдять кнедлики geschmälzt (з вершковим маслом і цибулевою начинкою).

Де спробувати: Розташована в Штутгартському районі Червоних ліхтарів (Leonhardsviertel), Weinstube Fröhlich – це напрочуд спокійна таверна з найкращими стравами швабської кухні в меню, включаючи Maultaschen. 

15. Заумаген у Пфальці

Заумаген – це ситна страва з приправленої картоплі та свинини, якими фарширують свинячі кишки. Ця страва – це німецька відповідь на шотландський хаггіс, а також своєрідний поворот у традиції вурст. Зазвичай його подають смаженим, з картопляним пюре та квашеною капустою. І ви не помилитеся, якщо поєднаєте цю страву з келихом білого вина, виробленого в Пфальці. 

Де скуштувати: відвідайте ресторан Riverside Alten Hammer в історичному місті Шпайєр, який подає Saumagen з 1919 року. Щоб скуштувати страву в традиційній німецькій атмосфері, можете завітати до пивоварні Vetter's Alt Heidelberger Brauhaus у Гейдельберзі, що перебуває під охороною ЮНЕСКО.        

Раніше ми розповідали, що італійська кухня більше не найсмачніша у світі. Тепер позицію лідера утримує Греція. Експерти радять спробувати в Греції такі страви, як оливкова олія, фісташки, карамельний сир "грав'єра", контосувлі зі свинини, сирну закуску "саганакі", пайдакію з баранячих ніжок і багато іншого.

Вас також можуть зацікавити новини: