Краще відмовитися від деяких продуктів до і під час польоту / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Будь-який політ на літаку має певний несприятливий вплив на організм людини, а особливо страждає травна система.

Утім, у силах кожного пасажира трішки допомогти своєму шлунку впоратися з перельотом, просто підкоригувавши свій раціон. Річ у тім, що зміна тиску і рівня кисню в літаках може перешкоджати перетравленню їжі, сприяючи відчуттю здуття живота, газів або нудоти, пише Daily Express.

Тим часом, експерт із подорожей у літньому таборі Wild Packs у США Джеймі Фрейзер розповів про шість продуктів, які категорично не можна вживати перед польотом і під час нього.

Відео дня

1. Смажені продукти. Такі популярні перекуси, як чіпси або кільця цибулі, безумовно, можуть спричинити в мандрівника проблеми з травленням.

"Високий вміст жиру та олії в них може спричинити печію, а їх солоність може призвести до затримки рідини, спричиняючи здуття живота та набряки. Герметичний салон може зробити цей досвід ще більш неприємним", – пояснив Джеймі.

2. Червоне м'ясо. Його краще не вживати ні перед польотом, ні під час польоту.

"Стейки, бургери та інше червоне м'ясо перетравлюються довше, через що ви можете відчувати важкість і дискомфорт. Натомість обирайте біле м'ясо, таке як курка або риба, - це найкращий варіант, щоб підтримувати шлунок у нормі під час подорожі", – порадив експерт.

3. Діуретики. Такі популярні напої, як кава та алкоголь, не дуже добре поєднуються з подорожами літаками.

"Переліт уже зневоднює ваш організм, а кофеїн тільки погіршує ситуацію. Це діуретик, тобто він збільшує втрату рідини, що може призвести до головних болів, нудоти та втоми. Він також може ускладнити сон, що вам слід враховувати, якщо ви подорожуєте тривалим рейсом", – розповів Фрейзер.

4. Газована вода. За словами Джеймі, газовані напої можуть призвести до здуття живота і дискомфорту, оскільки газ розширюється в шлунку під час польоту. Вони також можуть сприяти печії, через що пасажир почуватиметься млявим і неспокійним після приземлення.

5 Продукти з високим вмістом клітковини. Такі продукти, як квасоля, броколі та яблука, чудово підходять для вживання на землі, проте зміна тиску повітря на великій висоті може призвести до надмірного здуття живота й утворення газів.

6. Гостра їжа. Такі страви, як карі або будь-що з перцем чилі, можуть подразнювати слизову оболонку шлунка, збільшуючи ризик кислотного рефлюксу.

"Ситуація погіршується, якщо довго сидіти. Гостра їжа також може сприяти зневодненню і ускладнювати розслаблення або сон під час польоту", – пояснив експерт.

Водночас, щоб переліт був сприятливим для шлунка, Джеймі радить мандрівника їсти невеликими порціями і частіше, ніж один великий прийом їжі перед посадкою на рейс. При цьому під час польоту варто періодично пересуватися салоном, щоб допомогти травленню, і пити багато води.

Як повідомляв УНІАН, раніше досвідчений бортпровідник Дешил Хоровіц закликав туристів відмовитися від однієї важливої відпускної традиції – пива "на доріжку" в аеропорту перед вильотом.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.