
У 2024 році грецьку кухню визнали найсмачнішою у світі, а тому не дивно, що мільйони туристів, які щороку прибувають до країни, прагнуть з головою зануритися в місцеві гастрономічні традиції.
Однак шеф-кухарі з Греції та інші представники кулінарної індустрії попереджають, що багато гостей сприймають за споконвічно грецькі страви, які такими насправді не є, пише Daily Mail.
"Туристи думають, що такі страви, як кебаб, халлумі, мусака та різноманітні солодощі, такі як пахлава і каталфі, є насправді грецькими. Але всі вони походять із Малої Азії (Анатолія, Туреччина) та історичного регіону Левант, де раніше проживало значне еллінське населення", – пояснив Яннос Хаджііоанну, що займається поставками грецьких продуктів.
З ним погоджується шеф-кухар Бен Палмер, який каже, що грецькою помилково називають ще одну популярну страву – фаршировану ковбаску шефталію, яка насправді з'явилася на Кіпрі.
"Багато туристів у Греції просять її, і це, як правило, найпоширеніший негрецький запит, тому багато грецьких кухарів вважають його досить дратівливим", – зазначає він.
Зі свого боку шеф-кухар Нікос Економопулос закликає туристів звертати увагу на те, який вигляд має грецький салат – у Греції в нього традиційно не кладуть латук.
Крім того, за його словами, в автентичних грецьких ресторанах прийнято подавати оливки з кісточками – якщо їх вилучено, імовірно, плоди привезли з іншого регіону або навіть країни.
Шість грецьких страв, які обов'язково варто спробувати
- Стіфадо – тушкована яловичина в густому томатному соусі.
- Пастіціо – страва, схожа на мусаку і лазанью, куди також додається шар макаронних виробів.
- Свіжі овочі – у всіх продуктів є свої сезони, а тому в різні пори року туристам варто шукати саме ті, які зараз у самому розпалі.
- Антикристо – баранина, яку повільно смажать на шампурах, часто на відкритому вогні.
- Домашні солоні пироги – особливо варто звернути увагу на випічку з начинкою з цукіні або гарбуза.
- Свіжа риба на грилі – варто звертати увагу на окуня, сардини або скумбрію, але уникати сібаса і морського ляща, які зазвичай вирощуються на фермах.
Як повідомляв УНІАН, раніше експертка з подорожей Софі Янсен розповіла про головні помилки туристів під час відпочинку в Греції.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Італійські шеф-кухарі розповіли, що туристам ніколи не варто замовляти в місцевих ресторанах
- Шеф-кухарі розповіли, які страви варто спробувати в різних регіонах Іспанії
- Від кебабів до пахлави: як вибрати гарний ресторан у Туреччині та яких страв уникати
Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей та дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.