Південна Корея – країна, яку щороку відвідують десятки тисяч туристів. Завдяки такому явищу як "корейська хвиля" або "халлю", мільйони людей по всьому світу мріють туди потрапити.
Одна з речей, яка виокремлює Південну Корею – її кухня, відома гострими смаками. І якщо вам доведеться побувати у цій країні, є 11 речей, які неодмінно варто спробувати, аби відчути її колорит. Про них розповів портал Lonely Planet.
1. Корейське барбекю
Безумовно, це найкращий практичний досвід приготування їжі в Кореї, адже є щось таке в тому, щоб смажити м'ясо з друзями на настільному грилі, що дійсно змушує розмову (і напої) литися рекою.
Першим кроком у корейському барбекю-ресторані є вибір м'яса: яловичини, зазвичай кальбі (короткі реберця) або пулькогі (тонко нарізана філейна частина, маринована в солодкому соєвому соусі), та свинини, наприклад, самгьопсаль (смугаста свиняча вирізка). І не забудьте про пиво чи соджу.
2. Насолоджуйтесь елегантним корейським банкетом
Для більш вишуканої трапези, варто спробувати hanjeongsik – це королівський набір банкетних страв, які подаються одночасно: риба, м'ясо, суп, тубу-ччиге (тушкований тофу), рис, локшина, яйце на пару, молюски та безліч банчанів (холодних гарнірів). Це чудовий спосіб скуштувати широкий асортимент сезонних корейських страв за один раз.
У найкращих закладах страви подаватимуться в королівському посуді з бронзи, естетично розставленому на столі відповідно до кольору та смаку, наче їстівний витвір мистецтва.
3. Скуштуйте ідеальний пібімпаб
Пібімпаб – це основна корейська страва: рис з овочами, іноді м'ясом, пастою чилі та яйцем. Інгредієнти викладаються в миску відповідно до п'яти основних кольорів корейської кухні – білого, жовтого, зеленого, червоного і чорного, що представляють п'ять стихій. Просто додайте крапельку червоного кочуджану, перемішайте і насолоджуйтеся.
4. Оцініть кімчі
У Кореї кімчі є буквально на кожному прийомі їжі (навіть на сніданку!). Те, що починалося як метод маринування, щоб зберегти капусту і редьку в сувору зиму, стало наріжним каменем корейської кухні. До того ж, кислувато-гострий кімчі знижує рівень холестерину, зміцнює здоров'я кишківника та запобігає грипу.
Один з найкращих способів оцінити кімчі як основну страву, а не як холодний гарнір – це кімчі-ччиге: рагу, приготоване з кімчі, тофу, овочів і кочуджану.
5. Скуштуйте смажену курку з пивом
Чімек – це смажене курча з пивом, яке подають у ресторанах і пабах по всій Кореї. Смажене курча зазвичай подають або "простим", або рясно политим солодким, гострим, липким соусом на основі кочжуджану. Найкраще смажене курча по-корейськи має бути легким і надзвичайно хрустким, завдяки подвійному смаженню та тонкому, як папір, шару кляру.
6. Скуштуйте корейську вуличну їжу
Вуличні торговці в Кореї варіюються від простих візків з їжею до вуличних наметових ресторанчиків зі столами, стільцями та холодним пивом. Оденг (рибні котлети на шпажках) зазвичай готують з минтая або ляща і варять у чанах з бульйоном.
Вулична їжа на основі морепродуктів є основною їжею в Пусані. Ще одна родзинка – таккочі, курячі шашлики на грилі з димчастим ароматом обвуглення і липким, гострим соусом барбекю.
Якщо ж вам хочеться солодкого, зверніть увагу на дальгону (цукерки з розтопленого цукру) та буккумі (смажені на сковороді напівмісячні клейкі коржі з рисового борошна з начинкою з червоних бобів).
7. Спробуйте курячий суп з женьшенем
Може здатися нелогічним їсти гарячий суп у розпал літа, але корейці вірять, що вживання гарячої їжі змушує вас потіти і відчувати себе прохолодніше. Самгєтан – це неймовірно смачний курячий суп, який найкраще куштувати в дні самбоку – три найспекотніші дні в році. Вважається, що женьшень, який додають у суп, підвищує енергію, допомагає організму боротися з виснажливим впливом спеки і відновлює втрачене внутрішнє тепло.
8. Пийте макголі та їжте паджон (ідеально у дощовий день)
Макголі – радиційний фермерський напій, виготовлений з ферментованого рисового вина, вважається родичем соджу. Він має набагато менший вміст алкоголю, каламутний вигляд і м'який йогуртовий смак. Паджон – пікантний млинець із зеленою цибулею. За бажанням його подадуть з кімчі або морепродуктами.
9. Корейські десерти
У Південній Кореї є дві основні категорії десертів: хангва (або традиційні корейські кондитерські вироби із зернового борошна) і тток (загальна назва для різних рисових тістечок). Вуличні візки – це те місце, де ви можете спробувати якомога більше різновидів солоденького: хотток (млинець з борошняного тіста з різними начинками), пунго-ппан (випічка у формі риби з червоною квасолевою пастою) та ходу-кваджа (печиво з волоськими горіхами). Влітку всі ласують патбінсу – солодким десертом з червоної квасолі, який чудово охолоджує.
10. Ттокпоккі
Немає кращого місця для знайомства з південнокорейською кухнею, ніж Сеул. У столиці не лише найбільше ресторанів у країні, але й потужна місцева гастрономічна сцена, в яку ви можете зануритися з головою.
Обовʼязково скуштуйте легендарні ттокпоккі, які ви так часто бачите в дорамах чи у стрімах улюблених айдолів.
11. Соджу з анджу
Серед алкогольних напоїв в країні панує соджу – рисова горілка. Але рідко хто обходиться без анджу – спеціальних продуктів, які слугують смачним гарніром до алкоголю.
Найпростіша закусочна комбінація – це набір сухофруктів, горіхів і дрібних закусок. Але існують і більш вишукані анджу – запитайте принести свинячі реберця на грилі чи, приміром, смаженого восьминога.