Мобілізувати примусово не можна, заявил Світан / колаж УНІАН, скріншот, фото Генштаб

В Україні тривають дискусії щодо зниження мобілізаційного віку. Однак, на думку військового експерта Романа Світана, питання не у віці, а в мотивації військовозобов'язаних. 

"З точки зору виконання бойової задачі, оптимальний вік – з 21 до 49 років. Це максимум, в який може викластися воїн. До того ж незалежно від статі - як жінки, так і чоловіки. Але ж мобілізувати примусово не можна. Це основна проблема", – сказав Світан в ефірі 24 каналу.

Дискусії щодо зниження мобілізаційного віку

Напередодні народний депутат Роман Костенко заявив, що зниження мобілізаційного віку в Україні до 18-20 років - "не є чимось радикальним". Зокрема, нардеп відзначив, що "ми всі – люди цієї країни", незалежно від віку, і тому "всі повинні її захищати".

Відео дня

"Якщо в Конституції визнано, що людина з 21 року може стати народним депутатом, то солдатом вона точно з 20 може стати. Це моя позиція", – відзначив Костенко.

Крім того, напередодні в Офісі прокурора визнали, що США дійсно тисне на Зеленського щодо зменшення призовного віку. Як аргумент - вони згадують війну у В'єтнамі, на яку Вашингтон відправляв 18-річних хлопців.

Натомість нардеп Федір Веніславський заявив, що тему зменшення призовного віку на Заході дійсно обговорюють. Водночас він відзначає, що йдеться не про офіційні звернення. 

Вас також можуть зацікавити новини: