Володимир Фесенко прокоментував перший пункт українського плану перемоги / колаж УНІАН зі скріншотів

Перший пункт, який внесено в оприлюднений план перемоги, - запрошення України в НАТО. Такий крок необхідний для того, щоб українська сторона мала "запобіжник" проти шантажу з боку російського диктатора Володимира Путіна.

Такою думкою під час інтерв'ю УНІАН поділився політолог, очільник правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. За словами експерта, президент України розуміє, що оприлюднений план є програмою максимум, і позитивної відповіді щодо деяких пунктів відразу не буде, оскільки західні партнери не готові до цього.

Співбесідник підкреслив, що на Заході поки немає згоди щодо запрошення української держави в НАТО:

Відео дня

"Щодо НАТО - дискусія вже вийшла на новий рівень. Багато західних союзників вже припускають, що треба Україні надіслати запрошення. Однак очевидно, що членом НАТО ми можемо стати лише після завершення війни… сенс запрошення - щоб у нас був запобіжник проти шантажу Путіна".

На думку експерта, ватажок РФ безумовно вимагатиме від Києва відмовитися від ідеї поповнити лави Альянсу. "Але якщо Захід дасть це запрошення, він продемонструє, що ця тема не є підставою для обговорення й Україну чекають в Альянсі", - додав аналітик.

У центрі уваги план перемоги - що повідомлялося

16 жовтня президент Володимир Зеленський у Верховній Раді презентував план перемоги. Документ складається з п'яти пунктів і трьох доповнень до нього, які вирішили зробити таємними. За словами українського лідера, чотири пункти розраховані на період ведення бойових дій, а п'ятий стосується післявоєнного часу.

Український лідер стверджував, що західні партнери Києва "практично" поставилися до документа. Зеленський також говорив, що якщо вже зараз дотримуватися плану перемоги, то війна може завершитися у 2025 році. 

Очільник Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що український парламент підтримує план перемоги Зеленського і готуватиме внесення змін до законодавства.

Генсек НАТО Марк Рютте прокоментував перший пункт документа, який передбачає запрошення України в Альянс. За його словами, фактично, зроблено кроки, які закладають міст до членства нашої держави в НАТО у майбутньому.

Вас також можуть зацікавити новини: