В Україні досі немає закону про демобілізацію військових / колаж УНІАН, фото УНІАН, facebook.com/UALandForces

В Україні досі немає чітких термінів служби у війську через проблеми з мобілізацією, й навряд чи законопроєкт про демобілізацію поставить у цьому питанні крапку. Таку думку висловив секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко в інтерв'ю Radio NV.

"Звичайно, було б краще, щоб були конкретні терміни служби. Я про це завжди говорив... Але не потрібно популяризувати це через залишення своїх побратимів, лінії фронту, і казати, що "оце мій такий протест, я перестаю захищати Батьківщину через те, що немає чітких термінів служби", - заявив депутат.

На думку Костенка, невизначенність у цьому питанні - відповідальність і суспільства, і тих, хто ухиляється від військової служби.

Відео дня

"У нас проблеми з мобілізацією. Останнім часом вона трохи погіршилася. У мене питання: як ми можемо визначити ці чіткі терміни служби, якщо в нас немає ким замінити (військових на фронті - УНІАН). Тому тут питання насамперед до проведення мобілізації, мотивації людей", - пояснив він

Він додав, що це виклик для всього суспільства, адже "хтось іде в армію і захищає державу, а хтось не хоче туди йти і вважає, що робота буде зроблена замість нього".

Закон про демобілізацію - прогноз

Костенко зазначив, що перед Верховною Радою поставлене завдання розробити законопроєкт про демобілізацію до середини осені. Особисто він сумнівається, що у ньому будуть прописані терміни служби.

"Ми зустрічалися один раз Комітетом з представниками Кабміну, там був і Генштаб, і відштовхувалися від того, які будуть темпи мобілізації, і чи дозволять вони уряду написати законопроєкт. Я думаю, що законопроєкт буде написано. Чи там будуть конкретні терміни або будуть просто встановлені механізми демобілізації, ми поки цього не знаємо... Не думаю, що там будуть прописані конкретні строки… Навряд чи зараз є можливість встановити якісь конкретні терміни, найближчі. Можливо, якісь далекі будуть", - заявив нардеп.

Демобілізація в Україні - що повідомлялося раніше

Як повідомляв УНІАН, наприкінці минулого - на початку поточного року, коли обговорювали новий законопроєкт про мобілізацію, в комплекті із ним пропонували провести і демобілізацію. Зрештою, закон про посилену мобілізацію ухвалили, а закон про демобілізацію навіть не написали.

Документ з чіткими строками демобілізації Міноборони і Генштаб ЗСУ мали підготувати чи то до жовтня чи до кінця 2024 року. Але, як написало ВВС з посилання на представників у владі, ймовірно, цього так і не відбудеться найближчим часом.

"Про це немає, що сказати. Ніяких навіть проектів документів ще немає", - заявив виданню неназваний представник.

Вас також можуть зацікавити новини: