В Україні тривають дискусії стосовно мобілізації, демобілізації та чітких термінів служби. Але існують випадки, коли звільнення військовослужбовця можливе за станом здоров’я:

  • на підставі висновку (постанови) ВЛК про непридатність до військової служби;
  • на підставі висновку (постанови) ВЛК про тимчасову непридатність до військової служби з переглядом через 6-12 місяців;
  • за наявності інвалідності.

Всі три підстави не звільняють автоматично. Військовослужбовець продовжує нести службу, а про бажання звільнитися необхідно повідомити – подати рапорт та документи, які підтверджують підстави звільнення.

Паперовий рапорт про звільнення має містити:

Відео дня
  • найменування посади командира (начальника), якому адресується, заголовок "Рапорт";
  • суть порушеного питання (підстави звільнення з військової служби; думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю; районний (міський) ТЦК та СП, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця).
  • перелік доданих до рапорту документів або їх копій (за потреби);
  • дату, найменування займаної посади, військове звання, власне ім’я та прізвище, особистий підпис.

Варто пам’ятати, що Наказом МОУ №531 забороняється:

  • Встановлювати будь-які інші вимоги щодо форми та змісту паперового рапорту, які не передбачені Наказом №531, у тому числі стосовно:

подання рапортів виключно написаними власноручабо друкованим способом;

недотримання вимог щодо розміру полів, відступів, шрифтів,кольору чорнила чи друку, розміру та якості паперу тощо;

наявності граматичних, синтаксичних чи інших помилок, які не впливають на сутьрапорту.

  • Відмовляти у розгляді рапорту у разі відсутності доданих документів або інформації, які є або повинні бути в наявності у розпорядженні командира (начальника), створюються/формуються/видаються самим підрозділом та/або можуть бути витребувані підрозділом в іншого підрозділу та/або відповідного закладу охорони здоров’я тощо.
  • Вимагати попереднього усного погодження рапорту із безпосереднім або прямим командиром (начальником) перед його фактичним поданням.
  • Відмовляти у прийнятті (реєстрації) власноруч написаних рапортів військовослужбовців.

Непогодження рапорту безпосереднім та/або прямими командирами (начальниками) не перешкоджає подальшому руху рапорту для його розгляду командиром (начальником) або іншою посадовою особою, яка уповноважена приймати рішення стосовно порушеного в рапорті питання, та прийняття рішення по суті. Рапорт, підписаний за допомогою накладання електронно-цифрового підпису, можна подати на електронну пошту військової частини.

Крім того, варто подати усну скаргу на гарячу лінію МОУ (за телефоном 1512) чи письмову скаргу на електронну пошту МОУ (admou@post.mil.gov.ua).

Під час проходження рапорту по команді, до подачі його командиру, який приймає рішення про звільнення, службами військової частини ще додатково  додається:

  • копія аркуша бесіди з військовослужбовцем (складається командуванням військової частини);
  • копія розрахунку вислуги років військової служби (особливо актуально при набутті права на пенсійне забезпечення). Інформація про розраховану вислугу років військової служби доводиться військовослужбовцю під підпис перед оформленням документів для його звільнення та може бути їм оскаржена.

Військовослужбовці (за бажанням та за наявності таких підстав) підлягають звільненню з військової служби не пізніше трьох місяців з дня написання рапортів.

Звільнення військовослужбовців, які виконують завдання в інтересах оборони України, здійснюється після завершення виконання таких завдань та не пізніше трьох місяців з дня подання рапорту на звільнення з військової служби.

У разі, якщо військовослужбовець подав рапорт на звільнення, маючи на це підстави, однак опинився в умовах, які унеможливлюють звільнення (захоплений в полон, зник безвісти чи потравив на стаціонарне лікування), здійснюється не пізніше трьох місяців з дати завершення дії таких умовабо набрання чинності відповідними судовими рішеннями.

В більшості випадків звільнення саме за станом здоров'я (при наявності ВЛК) для рядового складу проходить у строк до 2-х місяців, офіцерів - 3-4 місяці. Однак бувають випадки, коли ВЛК навіть за показами не списує.

В такому разі варто пам’ятати, що будь яке рішення ВЛК - це рішення колегіального органу. Якщо ви не згодні з його висновками, шлях один - оскарження з проханням або здійснити переогляд (коли не всі діагнози враховані), або новий огляд - наприклад, якщо у висновку ВЛК написаний зовсім інший діагноз, або діагноз висновку не збігається з медичним епікризом.

Оскарження в адміністративному порядку - скарга до РВЛК, ЦВЛК – зазвичай, забирає 2 місяці. В судовому порядку – строк може розтягнутися від 3-х місяців до року.

Якщо такий шлях здається "нескінченно-неосяжним", але є впевненість, що стан здоров’я військовослужбовця не відповідає вимогам щодо придатності до військової служби, після закінчення стаціонарного лікування по хворобі та отримання виписки (епікризу), за направленням лікаря потрібно звернутися до МСЕК. Адже, можливо, за вимогами Наказу МОУ №402 стан здоров'я може бути придатним для несення служби, але одночасно за цим діагнозом можуть бути підстави для встановлення групи інвалідності. Якщо інвалідність буде встановлена, військовослужбовець отримує право на звільнення в запас.

Лариса Кісь, адвокат ЮКК "Де-Юре"

Тексти, опубліковані у розділі «Думки», не обов’язково відображають позицію редакційної колегії УНІАН. Докладніше з нашою редакційною політикою ви можете ознайомитись за посиланням