Ілюстрація / REUTERS

Літо невблаганно наближається до фінішу. Зовсім скоро пора відпусток і канікул закінчиться. Але для дорослих вересень не завжди означає початок роботи, а ось для дітей 1 вересня - це свято, що вже говорити про малюків, які взагалі вперше йдуть до школи.

Читайте такожШмигаль пояснив, як відбуватиметься навчання в школах з 1 вересня

Майбутній навчальний рік, як і кінець попереднього, буде незвичайним і вже точно не простим: пандемія коронавірусу диктує свої правила.

УНІАН зібрав найактуальнішу інформацію про те, як підготувати дитину до школи, щоб уникнути психологічних проблем і дотриматися всіх протиепідемічних правил.

Шкільний бюджет учня в Україні

Важлива складова шкільного бюджету - зошити, щоденники та інші канцтовари. Давайте для початку розберемося, як розумно підійти до укомплектування шкільного рюкзака і що знадобиться школяреві.

По-перше, для початку треба запитати у класного керівника та інших вчителів, які приналежності знадобляться вашій дитині під час навчального процесу. Дізнайтеся, які альбоми, контурні карти, матеріали для творчості вам потрібно закупити. Уточніть, чи можна учневі користуватися будь-якими ручками, крім стандартної синьої (або фіолетової), які зошитів йому будуть потрібні з різних предметів (в клітинку, лінію, косу лінію), чи немає в школі обмежень, що стосуються канцелярії.

По-друге, якщо ваша дитина ходить в школу не перший рік, перед покупкою нових речей перевірте запас старої канцелярії вдома: зошитів, ручок, альбомів. Огляньте рюкзак і сумку для взуття, старий пенал, ланчбокс. Якщо їх стан вас задовольнить, можете не купувати подібні товари для нового навчального року. Це дозволить істотно заощадити.

По-третє, не треба залишати все на останній день. "Фінальних знижок", як у випадку з одягом, на канцтовари не буває, а ось черги в магазинах перед першим вересня можуть зіпсувати вам настрій.

Якщо ви дійсно хочете заощадити, складіть список всього необхідного і скооперуйтеся з друзями та батьками однокласників, часто магазини продають канцелярію оптом зі знижками.

А в умовах коронавірусу і карантинних обмежень взагалі краще скористатися послугами онлан-магазинів - і їхати нікуди не треба, і для здоров'я безпечніше.

По-четверте, не вибирайте дуже яскраві, помітні і вражаючі на перший погляд канцтовари. Ручка у вигляді чарівної палички або гумка у вигляді яскравої ягоди будуть відволікати від навчального процесу. До того ж, вони можуть виявитися не особливо функціональними і незручними.

Яскраві зошити і щоденники з улюбленими героями теж можуть виявитися не кращим варіантом. Звичайно, варто поцікавитися думкою і побажаннями дитини, проте у всьому краще дотримуватися золотої середини.

Ну і по-п'яте, врахуйте, що у 2020-2021 навчальному році COVID-19 диктує свої умови. Тому крім канцтоварів, портфеля і зручного одягу, вам знадобляться захисні маски і дезінфектори.

Комп'ютер потрібен не тільки в офісі - для школяра він стане незамінним інструментом в пізнанні світу / фото УНІАН

Як урізноманітнити навчальний процес дитини

Навчання дитини проходить не тільки в школі, але і вдома (в цьому ви вже встигли переконатися під час дистанційного навчання в період суворого карантину навесні 2020 року), під час підготовки домашніх завдань і самостійної роботи. Щоб зробити цей процес різноманітнішим і простішим, варто подбати про техніку для учня.

Комп'ютер потрібен не тільки в офісі - для школяра він стане незамінним інструментом в пізнанні світу. З огляду на тенденції і стрімкий розвиток технологій - це просто необхідний інструмент для навчання і до правильної роботи з комп'ютером дитину необхідно привчати зі школи. Це стосується також базових понять про інформаційну гігієну, медіаграмотність і пошуку інформації в інтернеті.

Читайте такожВсеукраїнську школу онлайн могут продовжіті у вересні

Для молодших класів цілком підійде планшет. Ну а в разі переходу на дистанційне навчання, без гаджетів вам ну ніяк не обійтися. Так що про їхню наявність краще подбати заздалегідь.

У навчальному процесі не зайвими будуть і принтер або сканер, а краще, щоб це був багатофункціональний пристрій "все в одному". Реферати вже давно не пишуть від руки, крім того, будь-яку важливу інформацію школяр зможе роздрукувати і використовувати для підготовки до занять.

Як вибрати рюкзак для школи

Шкільний рюкзак, або портфель супроводжує кожного учня з першого класу. У юному віці, поки хребет не повністю сформувався, важливо зберегти здоров'я спини, щоб не мати проблем в старшому віці. Лікарі-ортопеди рекомендують при виборі рюкзака звернути увагу на кілька важливих деталей:

  • Рюкзак повинен бути призначений для носіння на двох плечах одночасно. Треба відразу пояснити дитині, чому носити рюкзак на одному плечі шкідливо.
  • Легкість - важлива характеристика. Вміст рюкзака і так буде важким, тому вага портфеля не повинна перевищувати 800 грамів.
  • "Дихаюча" спинка з сітки не дасть дитині спітніти, а значить, знизить ризик застуди, крім того дитині буде значно комфортніше.
  • Ущільнені лямки обов'язково повинні регулюватися. Адже дитина росте, до того ж лямки потрібно буде регулювати під сезонний одяг.
  • Ортопедичний рюкзак є сенс купувати, якщо у дитини вже є проблеми зі спиною. Спинка такого рюкзака "направляє" спину, дозволяючи скорегувати поставу.
  • Наявність декількох відділень і кишень дозволить правильно розподіляти навантаження.
  • Не забувайте про наявність світловідбиваючих елементів на рюкзаку, це забезпечує додаткову безпеку на дорозі.
  • Загалом вага повного рюкзака не повинна перевищувати 10% від маси тіла для молодших школярів, і 15% для учнів середньої школи. Рюкзак, вага якого становить 20% ваги дитини, може викликати вкрай негативний вплив на спину, запевняють фахівці.

Як підготуватися до шкільного режиму

Експерти рекомендують, за 5-7 дня до школи почати вирівнювати режим дня. Все для того, щоб зміна режиму дня не була занадто різкою для школяра після літніх канікул.

Привчайте дитину до шкільної дисципліни: підйом о 7 ранку, швидке умивання, особиста гігієна, сніданок і інші завдання. Перші кілька днів допомагайте дитині складати рюкзак - це краще робити з вечора - дайте дитині кілька корисних порад і запитайте її, як саме вона хоче це зробити. Тоді початок навчання не стане для дитини стресом.

Ілюстрація / REUTERS

Навчання в школі в умовах коронавірусу

Поговоримо окремо про особливості навчального процесу під час карантину через коронавірус. Адже під час пандемії потрібно готуватися ще ретельніше - не стільки канцелярією, скільки психологічно.

Із запровадженням карантину ще навесні 2020 року зміни торкнулися всіх сфер життя людини. Це стосується і школярів. Ще 30 липня МОЗ затвердив список рекомендацій для відкриття навчальних закладів з 1 вересня в умовах карантину.

Самих школярів потрібно підготувати до нових правил поведінки. Як показав досвід, батьки неохоче залучаються до цього процесу. Тому здебільшого потрібно донести дітям, чим небезпечний коронавірус.

Отже, варто звернути увагу на нові правила відвідування шкіл, які будуть діяти на всій території України з 1 вересня 2020 року:

  • Відвідувати школу можна тільки в масках, так само як і переміщатися по коридорах, але на заняттях дозволяється сидіти без них. По можливості, уроки можуть бути проведені на свіжому повітрі.
  • Температурний скринінг для учнів не буде обов'язковим. А ось працівники навчальних закладів будуть вимірювати температуру щодня. Якщо вона вища, ніж 37,2 - заходити не можна.
  • Перерви і заняття в різних класах можуть проходити в різний час. Також школам рекомендували обмежити проведення масових заходів в приміщеннях.

Заходи безпеки в школах:

  • місця для обробки рук антисептиками на вході в усі приміщення;
  • збір використаних масок в спеціальні контейнери;
  • наявність рідкого мила, паперових рушників або електросушарки для рук в туалетах;
  • забезпечення безконтактними термометрами, дезінфекторами, засобами індивідуального захисту в медпунктах;
  • розмітка на підлозі для дотримання дистанції;
  • 10 хвилинні провітрювання приміщень після кожного заняття;
  • проведення дезінфекції поверхонь (дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил тощо) в кінці робочого дня.

Попри всі випробування, які чекають і батьків, і дітей у новому навчальному році 2020-2021, постарайтеся донести дитині головне - це цінність і необхідність знань і всього того нового і цікавого, що вони зможуть дізнатися в стінах школи. Нові та старі друзі, улюблені вчителі та багато корисного і невідомого раніше - ось головне, до чого потрібно бути готовим перед 1 вересня.

Як підготуватися до школи: відео