Обмін досвідом: учасниці панелі поділилися своїми історіями в умовах викликів / фото Авраменко Кирило

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ "НОВІ УКРАЇНСЬКІ НАРАТИВИ" реалізувала проєкт "ЗМІСТ" для внутрішньо переміщених жінок та дівчат, щоб допомогти їм інтегруватися в нових громадах.

Ініціатива впроваджується за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF), гнучкого і оперативного інструменту фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.

Про проєкт "ЗМІСТ" розповіла президентка ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "НОВІ УКРАЇНСЬКІ НАРАТИВИ" Любов Правдіна під час форум-дискусії "Жінки, які змінюють Україну" повідомила:

Відео дня

"Ми як команда відбулися під час повномасштабного вторгнення. Починали ми з трьох дівчат, які опинилися в Києві і хотіли бути дуже і дуже корисними. І тоді в Києві було багато викликів, але було й дуже багато можливостей до дій.. У перші місяці повномасштабного вторгнення  щоденно зростала кількість людей, які були змушені покинути свої домівки. Загальнонаціональне опитування Програми сприяння громадській активності "Долучайся!" (USAID/ENGAGE) тоді давало таку статистику: серед внутрішньо переміщених осіб в Україні найбільше жінок - 60%. Серед цих жінок лише 8% змогли асимілюватися в громади, в яких вони опинилися. Всі інші - ні", - сказала вона.

Президентка ГО «НОВІ УКРАЇНСЬКІ НАРАТИВИ» Любов Правдіна розповіла про виклики, з якими зіштовхнулась команда освітнього проєкту для жінок ВПО «ЗМІСТ» / фото Авраменко Кирило

За словами Любові, ГО "НОВІ УКРАЇНСЬКІ НАРАТИВИ" провела додаткові консультації з жінками та дівчатами ВПО, та зрозуміли, що велика кількість жінок перебуває в стані неприйняття свого теперішнього життя. Вони втратили опори, підтримку, бажання, їхні мріє про одне - повернутися додому. "В нових громадах вони відчували себе, цитую: "чужими, зайвими, непотрібними…." 

"І якщо уявити масштаб проблеми - це сотні, десятки тисяч українок, які живуть відкладеним життям. І так народився наш проєкт "ЗМІСТ", для внутрішньо переміщених жінок з таким амбітним масштабним твердженням: "Навчаюся, щоб перемагати". Ми формували нашу програму так, аби всі наші курси давали не лише знання та основні навички, а й давали натхнення, сенси, бажання жити далі. Тому всі наші спікери та спікерки мають сертифікацію коучів, а психологічний супровід учасниць був регулярним", - ділиться Любов Правдіна.

Зазначається, що на сьогодні проєкт "ЗМІСТ" - це шість онлайн-курсів, які перебувають у вільному доступі, це регулярна психологічна підтримка. А ще - спільнота для нетворкінгу: основна загальноукраїнська  група, в якій більше 3000 учасниць, і маленькі регіональні групи для тих учасниць, які відвідували офлайн навчання в різних містах.

Одна із учасниць проєкту "ЗМІСТ", підприємиця з двадцятирічним досвідом у бізнесі Оксана Войнаровська в минулому мала мережу магазинів тканин. Цей бізнес так і залишився в окупованому Енергодарі. Зараз жінка власниця йога студії і жіночих практик. Войнаровська, яка нині мешкає у Тернополі, поділилася, що повномасштабна війна її застала не вдома.

Учасниця Оксана Войнаровська розповідає історію свого відродження / фото Авраменко Кирило

"Я 18 лютого полетіла в ретрит (період особистого усамітнення для психологічної роботи над собою, - УНІАН). І більше після цього я не поверталася в Енергодар, тобто в мене не було можливості зібрати речі, зібрати щось важливе для свого серця: альбоми, фотографії. Ні, я просто не могла в'їхати в окупацію. І коли я опинилась в місті, де я нікого не знала, мені не було куди їхати. У мене був вибір: спробувати перетворити своє хобі на бізнес, або сидіти тихенько і просто чекати, коли нас звільнять, і я повернусь додому. Я вибрала перше" 

У свою чергу, інша учасниця проєкту, засновниця власного бренду натуральної косметики та ВПО з Енергодару, яка зараз мешкає в Каневі, Олена Собко, вирішила вивести своє захоплення на новий рівень.     

"Я сім років виготовляла косметику. Це було моїм хобі. Я шукала засоби, які будуть безпечні для мене та моєї родини. У мене троє діток. Як хімік, вмію добре читати етикетки і всі складові, через це мені інколи стає страшно уявити, як можна на себе наносити ці баночки, які стоять в магазинах. Тому я розпочала виготовляти це сама. Починала з мила і потім поступово навчилася виготовляти всі засоби. Наразі в мене 80 засобів догляду за обличчям, тіла та волосся. І мій бренд був створений для того, щоб кожна жінка змогла приділяти собі увагу і кайфувати від цього ритуалу нанесення таких засобів від п'ят до голови. Оскільки я тільки розвиваю свій бізнес то багато, що роблю сама, в тому числі і веду соцмережі свого бренду. І ось тут став у нагоді офлайн воркшоп від проєку "ЗМІСТ" в Черкасах, де мені надали конкретні  поради і інструменти", - поділилася Собко.

Олена Собко, власниця виробництва натуральної косметики, учасниця проєкту “ЗМІСТ” / фото Авраменко Кирило

"Ці історії для мене - про жіноче лідерство, хоробрість, вміння брати відповідальність за своє життя та за життя своїх близьких. Я не знаю, чи можна народитися лідеркою, як, наприклад, народитися видатною художницею. Але я думаю, що ми в змозі всі стати  лідерками свого життя, та  несли ті зміни, які ми хочемо бачити в світі", - наголосила президентка ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "НОВІ УКРАЇНСЬКІ НАРАТИВИ" Любов Правдіна.

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй.

 _____________________________________________________________________________

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) – це єдиний глобальний механізм, створений виключно на підтримку участі жінок в процесах розбудови миру та безпеки, а також гуманітарної допомоги. WPHF, керований низкою представників громадянського суспільства, урядів та ООН, — це трастовий фонд за участі багатьох партнерів, який мобілізує терміново необхідне фінансування для місцевих організацій, очолюваних жінками, та працює разом із жінками на передовій заради побудова міцного миру. Починаючи з 2016 року, WPHF надав фінансування та підтримав спроможність понад 1000 місцевих жіночих організацій громадянського суспільства, які працюють над питаннями порядку денного "Жінки, мир, безпека" та реалізують гуманітарну діяльність у 41 країні світу, які постраждали від кризи.

Довідка УНІАН. ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ "НОВІ УКРАЇНСЬКІ НАРАТИВИ" - це жіноче об'єднання, яке реалізовує соціальні та просвітницькі проєкти, покликані надавати українцям нові можливості для навчання та розвитку. Проєкти організації сприяють: соціально-економічній підтримці жінок; підвищенню рівня держави на міжнародній арені; захисту інтересів українців і українок під час військових дій. "НОВІ УКРАЇНСЬКІ НАРАТИВИ" співпрацюють з державними органами влади, представниками місцевого самоврядування, громадськими організаціями, благодійними фондами та міжнародними інституціями.

Внутрішньо переміщені особи - останні новини

Міністр соціальної політики Оксана Жолнович розповіла, що Кабмін напрацьовує низку видів підтримки для вразливих категорій внутрішньо переміщених осіб

Раніше повідомлялося, що Мінсоцполітики розробило новий інструмент підтримки внутрішньо переміщених осіб — субсидію на оренду житла. Це нововведення планується реалізувати в рамках експериментального проєкту протягом двох років.