Після того, що сталося з Україною, всі, хто раніше сумнівався, тепер гарантовано прийняли рішення отримати свою ядерну зброю. Відкрито заявляти про це ніхто не буде, але докладати зусиль будуть. І напевно вже це роблять.

Жодних аргументів проти отримання власної ядерної зброї різними країнами більше не існує, є тільки момент здатності реалізувати задум і питання динаміки цього процесу.

Аргументів немає, бо немає альтернативи. Немає способу забезпечити свою безпеку, окрім як створити непомірні ризики для тих, хто не готовий їх прийняти.

Ця нехитра думка доноситься до наших партнерів з лютого 2022 року. А до лютого наголошували, яка виникне ситуація, якщо на Росію не вплинуть. І ситуація виникла.

Відео дня

Ба більше. Взимку 2024 року штатний російський вісник апокаліпсису Сергій Караганов (російський імперець, політолог і економіст) висунув ідею: Росія повинна роздати ядерну зброю лояльним країнам. Контрольоване розповсюдження ядерної зброї – це цукерка, яка у Кремля є, а у Заходу немає. І одна з іпостасей БРІКС – клуб незахідних володарів і претендентів на ядерну зброю.

Зупинити цю пошесть може тільки одне: показова розправа над ядерним терористом Путіним і його посібниками, а також встановлення міжнародного контролю над ядерним арсеналом РФ. У Вашингтоні та світових столицях це прекрасно усвідомлюють. Іншого шляху немає!

Зараз різні балакучі голови на Заході можуть почати засуджувати Україну за позначення вилки "НАТО або ядерна зброя". Хоча жодного аргументу, чому Україна не повинна так ставити проблему, у них немає.

Якщо осмикнути жертву агресії (і, тим більше, якщо шантажувати припиненням допомоги) – це не допоможе. Навпаки – лише підстібне зусилля претендентів на ядерну зброю.

У НАТО не можна, ЯО не можна, можна тільки героїчно померти – це дуже неприваблива модель.

Не бачу нічого поганого, що ядерну зброю позначили як можливу (підкреслюю – не обов'язкову, а можливу) політичну мету для України. За умови національного консенсусу і послідовного вкладення зусиль, не за цього президента, так за наступного, або через одного Україна точно зможе це завдання вирішити.

Тепер це буде частиною політичної дискусії не в нас.

І знаєте, що найдраматичніше для партнерів? Якщо Україна програє і виникне якесь підконтрольне Росії утворення, воно аж бігом стане номінально ядерним за допомогою Москви.

Тобто, мова вже давно не про нашу країну. Ядерного джина з пляшки випустили. Щоб його контролювати, потрібні адекватні дії.

Але сама думка, що доведеться вирішувати такі воістину глобальні питання, викликає нервове тремтіння у тих, кому це належить за статусом. Це видно. Тепер це їхнє питання, не України. Ми можемо або допомогти, або погіршити їхнє становище. Нехай щось пропонують, бо дивиться весь світ.

Олексій Копитько, військовий аналітик, колишній радник міністра оборони України

Тексти, опубліковані у розділі «Думки», не обов’язково відображають позицію редакційної колегії УНІАН. Докладніше з нашою редакційною політикою ви можете ознайомитись за посиланням