Експерт вважає, що Захід має діяти інакше щодо України / колаж УНІАН, фото president.gov.ua, REUTERS

Україна або вступить до Північноатлантичного альянсу (НАТО) протягом найближчих років, або повернеться до побудови стосунків із Російською Федерацією, "хоч як би дивно це звучало", заявив український дипломат і колишній посол України в США Валерій Чалій.

У своїй колонці для "Еспресо TV" він уточнив, що стратегам і аналітикам Заходу притаманна помилка щодо України.

"Вони вважають: якщо Україна не стане членом НАТО найближчими роками - тоді все ж таки залишиться буферна зона між Альянсом і РФ, яка триматиме безпечну територіальну дистанцію від прямих загроз для них", - зазначив він.

Відео дня

І додав, що буферні зони завжди нестабільні. Чалий навів приклад із Білоруссю - зараз цю країну не можна назвати буферною зоною для країн НАТО. Крім того, за його словами, "процеси інтеграції в ЄС і НАТО можуть бути зворотними", що зараз демонструє Грузія, яка "розвертається" до РФ, незважаючи на війну 2008 року.

"Тому, якщо дивитися на ці свіжі приклади, то напрошується прямий висновок про найімовірніший сценарій: Україна або буде в НАТО найближчими роками, або повернеться до РФ, хоч би як би це зараз не було дивним. Буферною зоною, з багатьох об'єктивних причин, Україна вже не буде", - зазначив він.

Питання вступу України до НАТО

Раніше УНІАН повідомляв, що Шольц виступив проти запрошення України до НАТО "просто зараз".

"Країна, яка воює, не може стати членом НАТО. Усі це знають, із цим немає жодних розбіжностей. І в НАТО запрошення зазвичай досить швидко пов'язують із членством", - заявив він.

Крім того, в ОП пояснили, чому Україну потрібно вже запросити в НАТО. За словами заступника керівника ОП для України дуже важливо мати "визначеність і перспективу".

Вас також можуть зацікавити новини: