Близько 6 мільйонів українців знайшли притулок за кордоном / фото УНІАН

74% українців повідомили, що їх розлучили з близькими членами сім'ї через розв'язану Росією війну. Про це свідчать дані опитування, проведеного Міжнародним комітетом порятунку, пише журнал The Economist.

"Близько 6 мільйонів українців, переважно жінки та діти, знайшли притулок за кордоном. Ще 3 мільйони або більше стали вимушеними переселенцями внаслідок бойових дій", - ідеться в публікації.

Зазначається, що для багатьох батьків, розлучених зі своїми дітьми, роки відеодзвінків не компенсують відсутність фізичного, повсякденного контакту.

Відео дня

За законом, військовослужбовці можуть виїжджати за межі країни, але необхідні дозволи часто складно отримати.

Військовий психолог Денис Куликов заявив, що після страху смерті розлука з родиною є другою за поширеністю причиною психологічного стресу, з яким він стикається.

"Це впливає на моральний стан солдатів, вони нещасні, сумні, пригнічені, навіть схильні до суїциду, - зазначив він.

За його словами, він бачив випадки, коли солдати "настільки засмучувалися через те, що довго не могли бачити свою дитину, не могли покинути країну для цього, злилися через не отримання відпусток, що переставали підкорятися".

На фронті солдати намагаються підтримувати стосунки, наскільки це можливо, через переривчасте підключення до Інтернету.

Як розповів Куликов, батьки часто знімають відео з тваринами (траншейні кішки, собаки-талісмани підрозділів, навіть птахи і миші), щоб надати своїм повідомленням трохи легкості.

Часто, за його словами, самотні матері, які служать в армії, звільняються і повертаються додому. Батькам-одинакам дозволено демобілізуватися, а 30% української армії становлять жінки.

За його словами, це болюча іронія: "Основна мотивація солдата - захистити свою сім'ю, і водночас головна проблема для них під час служби в тому, що вони не можуть бачитися зі своїми сім'ями".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за оцінкою Інституту демографії та проблем якості життя НАН України, вже до 1 січня 2041 року населення України в межах 1991 року може скоротитися до 28,9 млн осіб. До 1 січня 2051-го року ця кількість може знизитися до 25,2 млн.

Вас також можуть зацікавити новини: