Дикий каже, що насправді абсолютна більшість українських чоловіків призовного віку законослухняні  / колаж УНІАН, фото УНІАН

Для того, щоб стабілізувати ситуацію на фронті, достатньо мобілізувати 200 тисяч осіб до кінця цього року. Але для того, щоб почати перемагати, потрібно півмільйона осіб. Про це сказав військовий експерт, екс-командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий в інтерв’ю Апостроф TV.

"Ця цифра - 200 тисяч до кінця цього року, це та кількість, яку сподівається набрати наше командування з врахуванням всієї передісторії. Ми півтора року повністю провалювали мобілізаційний процес. Півтора року цивільна влада саботувала цей мобілізаційний процес, зваливши його повністю на ТЦК. І тільки нещодавно відбулися перші кроки в бік виправлення ситуації", - сказав він.

За словам Дикого, закон про мобілізацію набагато коректніше називати законом про деяке впорядкування військового обліку.

Відео дня

Він підкреслив, що насправді закон - це перший із, приблизно, десятка кроків, необхідних для того, щоб масштаб нашої мобілізації відповідав тому виклику, який реально є.

"Зроблено перший крок, дуже скромний насправді. Не зроблено найважливіших принциповіших речей. Тобто, не введено граничний термін служби у військовий час і не введено кримінальну відповідальність за ухилення від обліку, це досі обмежується адміністративними штрафами. Але навіть цей перший крок, тобто впорядкування військового обліку вже дійсно вплинуло на ситуацію", - сказав Дикий.

Виявилось, як пояснив експерт, що насправді абсолютна більшість українських чоловіків призовного віку законослухняні. 

"Так, не готові самі проявити ініціативу, не готові самі йти до військомату, але коли закон вже чітко встановлює, що потрібно і до такої-то дати, то все ж таки абсолютна більшість наших чоловіків готові виконувати закон. Тобто навіть впорядкування військового обліку вже дало серйозні результати. За один попередній місяць було набрано більше людей, аніж за попередні півроку. Тому, до того, що нам потрібно ще дуже далеко, але порівняно з тим, що було, крига скресла", - зауважив екс-командир роти батальйону "Айдар".

За його словами, щоб стабілізувати ситуацію на фронті, достатньо мобілізувати 200 тисяч осіб до кінця цього року. 

"Коли ми зараз говоримо, що нам до кінця року потрібно набрати 200 тисяч, давайте будемо відверті, це для того, щоб вирівняти ситуацію. Якщо ми хочемо вирівняти ситуацію, якщо ми хочемо, щоб фронт припинив "провалюватися" та прогинатися під натиском ворога, для цього нам достатньо цих 200 тисяч, щоб стабілізувати ситуацію. А якщо ми хочемо ситуацію переламувати на свою користь, якщо ми хочемо нарешті почати перемагати, опинитися у виграші, а не в суто оборонній ситуації, то, на жаль, нікуди не поділась ота потреба в півмільйоні за відносно короткий час, а от далі можна було б набирати 50 тисяч в квартал чи, приблизно, 20 тисяч на місяць. Тоді ми будемо в абсолютно іншій позиції в цій війні", - зазначив Дикий.

Що Дикий говорив про мобілізацію раніше

Як повідомляв УНІАН, раніше Дикий наголосив, що зараз необхідно ухвалювати закони про граничний термін служби. "Зараз це вже має бути 48 місяців. Ми профукали той час, коли можна було ухвалити 36 місяців", - сказав він. За його словами, якби в грудні було ухвалено 36 місяців, то навесні 2025 року можна було б багато людей демобілізувати.

Також він зазначав, що зростання темпів мобілізації в Україні викликає істерику в РФ, тому не виключені провокації, такі як підпал територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Вас також можуть зацікавити новини: