Субсидія 2024 - як оформити / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Із 1 жовтня 2024 року Пенсійний фонд України робитиме перерахунок субсидій, які призначають громадянам країни на наступний опалювальний сезон - тобто, на 2024-2025 рік. УНІАН з'ясував, кому призначено субсидію на тепло і що потрібно зробити до 30 листопада.

Як оформлюється субсидія на центральне опалення

Субсидія, як допомога домогосподарствам в оплаті комунальних послуг, розраховується в індивідуальному порядку. За основу ПФУ бере загальну вартість комуналки та обов'язковий платіж для конкретного домогосподарства. Розмір субсидії - різниця між двома цими сумами.

Обов'язковий платіж також не є універсальним - він рахується за такою формулою:

Відео дня
  • визначається дохід домогосподарства в середньому за місяць;
  • ця цифра ділиться на кількість осіб, які мешкають у будинку чи квартирі;
  • отриманий дохід на одну людину ділиться на прожитковий мінімум (у 2024 році - це 2920 гривень);
  • результат ділиться на 2 і множиться на 15%.

Після того як усі ці дії буде проведено, ПФУ з'ясовує ваш обов'язковий платіж. Порівнюючи його і вартість комунальних послуг, обчислює різницю - це і буде субсидія.

Коли і як нараховується субсидія на опалення

Матеріальну допомогу для громадян України, які платили за комунальні послуги зі знижкою влітку, буде продовжено автоматично - жодних документів додатково подавати не потрібно.

Ті люди, які хочуть отримати субсидії від держави, мають подати документи з 1 жовтня до 30 листопада. Зробити це потрібно чотирьом категоріям населення:

  • тим, хто звертається по матеріальну допомогу вперше;
  • якщо змінилася кількість осіб, зареєстрованих у житлі;
  • якщо не нараховано субсидію на опалення через борг, який було погашено або реструктуровано;
  • тим, хто судиться за боргами за ЖКП.

Терміни про те, коли оформляти субсидію на опалювальний сезон, установлено не просто так - якщо встигнути, то матеріальну допомогу буде нараховано на весь опалювальний період, а якщо відкласти звернення і піти до ПФУ після 1 грудня, то субсидію ви отримуватимете, починаючи з місяця, коли подали документи.

Як отримати субсидію на опалення в Україні

Для того щоб для вас було схвалено субсидію, необхідно не тільки дотриматись термінів, а й зібрати необхідні документи і правильно їх подати. До переліку входять лише два обов'язкові документи - заява і декларація про доходи.

Подавати документи можна особисто в ПФУ або ЦНАПі, онлайн на порталі електронних послуг ПФУ, у мобільному застосунку Пенсійного фонду, через портал "Дія" або поштою на адресу ПФУ.

Вас також можуть зацікавити новини: