Українці можуть отримати субсидію на опалення / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

З настанням опалювального сезону більшість жителів нашої країни намагаються обігріти своє житло і не залишитися з порожньою кишенею. У 2023-2024 році з'явилася субсидія на дрова, яку отримало багато людей. Ініціативу було продовжено на поточний опалювальний сезон.

Кому призначена субсидія на дрова і скільки дадуть вугілля

У постанові КМУ №1169 від 15 жовтня 2024 року зазначено, що до кінця 2024 року українці можуть подати заяву на субсидіарну підтримку для купівлі газу, дров і вугілля. Важливо розуміти, що субсидія на вугілля і допомога на дрова від держави можлива тільки для тих категорій населення, які не мають газу та\або електрики. Тобто, зрозуміло, що топити приміщення вони можуть тільки дровами в котлах і печах.

Субсидія на вугілля та дрова надається так:

Відео дня
  • Мінімальна норма для надання пільг (тверде пічне побутове паливо) - 6,22 тонни свіжозрубаної деревини з рівнем вологості 50% або 1,87 тонни кам'яного вугілля.
  • Мінімальна норма для надання субсидій (тверде пічне побутове паливо) - 7,41 тонни свіжозрубаної деревини з рівнем вологості 50% або 2,23 тонни кам'яного вугілля.

При цьому, в грошовому еквіваленті субсидія на пічне опалення за цією схемою розподіляється так:

  • пільговики - 13 600 гривень;
  • всі інші - 16 234 гривні.

Враховуйте, що обидві ці суми позначені як разова субсидія на рік, розраховувати на неї можуть тільки жителі певних областей України.

Субсидія на дрова 2024 або вугілля оформляється так само, як і будь-яка інша житлова - вам потрібно написати заяву і подати її разом із декларацією про доходи до ПФУ, ЦНАПу або органу місцевого самоврядування. Ймовірно, також можуть попросити довідку про те, що ви справді використовуєте лише пічне опалення.

Як оформлюється субсидія на опалення електрикою

Тим українцям, які використовують не газ і не дрова, а електрику для опалювання свого житла, також може бути нарахована субсидія у вигляді матеріальної допомоги на опалювальний період.

Одна з найважливіших умов для отримання грошей - електроопалення має бути в обов'язковому порядку зареєстровано. Щоб це зробити, потрібно написати заяву, взяти копію проєкту електропостачання об'єкта і підтверджувальні документи про введення в експлуатацію електроопалювальної установки та піти з цими документами до оператора системи розподілу електроенергії.

Пільговий тариф на електроопалення 2024 року для тих, хто все ж таки зареєстрував обладнання, становитиме 2,64 грн/кВт-год за умови, що на місяць ви витрачаєте не більше 2000 кВт. За відсутності реєстрації опалювальної установки або витрати понад 2000 кВ тариф буде таким самим, як у побутових споживачів - 4,32 грн/кВт-год.

ВАЖЛИВО: пільговий тариф на електроенергію діє тільки під час опалювального періоду - з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року.

Кому доступна субсидія на газ у приватному будинку

Субсидія на газ для приватних будинків також необхідна, щоб мати змогу опалювати житло, не влазячи в борги. Для того щоб розраховувати на пільги, необхідно відповідати вимогам ПФУ. Середньомісячний дохід сім'ї не повинен перевищувати певної суми, інакше субсидії не буде.

Важливо враховувати, що розмір субсидії залежить від багатьох факторів, зокрема, від категорії, до якої належить заявник. Наприклад, 100% знижку можуть отримати громадяни, які мають заслуги перед Батьківщиною і члени сімей загиблих воїнів, пенсіонери - медики, фармацевти, вчителі, бібліотекарі, а також ті, хто проживає в сільській місцевості і працює в комунальних або державних установах.

Вас також можуть зацікавити новини: