Окупанти розстріляли 16 українських військових на Покровському напрямку / фото УНІАН, Дмитро Альохін

Російські окупаційні війська скоїли черговий воєнний злочин в Україні. Днями загарбники стратили 16 українських військовополонених на Покровському напрямку, повідомили в Офісі генерального прокурора України.

Зазначається, що вдень 1 жовтня 2024 року у низці Telegram-каналів було опубліковане відео, на якому зафільмовано імовірний розстріл представниками ЗС РФ 16 українських військовослужбовців. Воєнний злочин окупанти скоїли в районі сел Миколаївка і Сухий Яр Покровського району.

"На оприлюдненому відео зафіксовано, як під контролем ворога військовослужбовці ЗСУ, взяті у полон, вийшли з лісопосадки. Після того, як вони вишикувались в шеренгу, окупанти умисно відкрили по них вогонь на ураження. Поранених, які подавали ознаки життя,  добили впритул автоматною чергою", – йдеться у повідомленні. 

Увага! Відео містить чутливі кадри, 18+

В ОГПУ наголосили, що такі дії є цинічним і грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікуються як тяжкий міжнародний злочин. За словами генпрокурора Андрія Костіна, це наймасовіший відомий випадок страти українських військовополонених на лінії фронту.

"І це ще одне свідчення того, що вбивства та катування полонених — не випадковість, а цілеспрямована політика російського військового та політичного керівництва", – зазначив  він.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Наразі проводяться заходи щодо перевірки опублікованого матеріалу. Розпочато слідчі і розшукові дії, спрямовані на встановлення усіх обставин вказаного злочину. 

Відео з розстрілом українських захисників прокоментував і Уповноважений ВРУ із прав людини Дмитро Лубінець. 

"Це аж 16 солдатів, які, відповідно до Женевських конвенцій, повинні були мати захист від сторони, яка бере у полон. Однак країна-нелюд вчергове порушила МГП та Женевські конвенції і з новими масштабами вдається до страт військовополонених", – наголосив він. 

Він зазначив, що повідомляє листами про черговий російський злочин ООН та МКЧХ. Лубінець додав, що системність злочинів над українськими військовополоненими має бути припинена, а ті, хто їх вчиняв – понести відповідальність.

Страта українських військовополонених

На жаль, це далеко не перший випадок жорсткого вбивства українських військовополонених російськими терористами. Ворог продовжує скоювати воєнні злочини на нашій землі. 

У вересні російські загарбники показово вбили українського військовополоненого мечем. Український омбудсмен Дмитро Лубінець наголошував, що такі дії є грубим порушенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. 

Вас також можуть зацікавити новини: