Ярослав Юрчишин поділився важливою інформацією щодо загибелі української журналістки / фото УНІАН, Надя Пришляк

Тіло української журналістки Вікторії Рощиної, яку були захоплено і вбито в полоні, буде передано Росією родичам незабаром.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. "Це буде найближчим часом", - зазначив він. При цьому додав, що коли саме відомо родичам журналістки, але йому не коректно зараз її оголошувати.

Юрчишин зазначив, що сьогодні засідання парламенту України було розпочато з хвилини мовчання у пам'ять за загиблими в результаті агресії Росії і журналістки Рощиної, яка загинула в полоні.

Юрчишин зазначив, що батько отримав офіційний лист від російської влади про смерть доньки. Він наголосив, що очолюваний ним комітет робитиме все для того, щоб українське суспільство, міжнародна спільнота дізналася прізвища всіх дотичних до цього злочину:

"Йдеться не лише про Путіна і верхівку, а про тих, хто утримували Вікторію, забезпечував етапування".

Він зазначив, що є інформація про те, що Вікторію готували до обміну, але на цей раз не вдалося. За його словами, Омбудсмен Дмитро Лубінець працює над тим, щоб зафіксувати це як воєнний злочин, а прокуратура - над відкриттям кримінального провадження про умисне вбивство. "Ми як комітет звертаємося до міжнародної спільноти.

Вже маємо позицію "Репортерів без кордонів", які вимагають розслідування даного злочину і засудження дій Росії", - сказав Юрчишин. Йдеться про те, що Росія вже вбила 12 журналістів за їх професійну діяльність і велику кількість утримує в заручниках.

"Так само працюємо щодо звільнення інших утримуваних заручників-журналістів, зокрема, кореспондента агентства УНІАН Дмитра Хилюка. Будемо робити все для того, щоб світ звернув увагу і допоміг звільненню українських журналістів з полону", - наголосив Юрчишин.

За його словами, відбуватиметься комунікування з Червоним Хрестом, з ОБСЄ, бо є не припустимо, що фактично немає інформації про факти вбивства українських цивільних заручників країною-агресором.

В Офісі Генерального прокурора України повідомили, що кримінальне провадження, відкрите за фактом зникнення Рощиної, докваліфіковано - воєнний злочин, поєднаний з умисним вбивством.

"10 жовтня у медіа була оприлюднена інформація про смерть української журналістки Вікторії Рощиної, яка незаконно утримувалася російською федерацією. У звʼязку із цим, кримінальне провадження, розпочате за фактом її зникнення за ч. 1. ст. 438 КК України, докваліфіковано частиною 2 ст. 438 КК України - порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством", - зазначено у повідомленні.

Досудове розслідування за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюватиме Головне слідче управління Служби безпеки України.

Важливі новини України

Як повідомляв УНІАН, російське Міністерство оборони повідомило про загибель Вікторії Рощиної у відповідь на звернення її батька, Володимира Рощина. В листі йшлося про дату смерті журналістки - 19 вересня 2024 року.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що в черговий раз у російській неволі гине людина, перебування якої у катівні РФ було підтверджене МКЧХ. Він зазначив, що невідома причина смерті молодої жінки, яка перебувала в російській неволі. Омбудсмен повідомив ООН та МКЧХ, щоб вони зафіксували факт смерті цивільної особи, яку незаконно утримувала Росія.

Рощина була журналісткою українського видання "Громадське" та позаштатним автором "Української правди".

Вас також можуть зацікавити новини: