Радіодиктант 2024 - коли буде і де слухати / УНІАН

Щороку в Україні відбувається мовний флешмоб - Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Пишуть його українці не лише в Україні, а й за кордоном, цьогоріч - уже 24-й раз. Розповідаємо, коли і де його слухати.

Що таке радіодиктант національної єдності

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, або, як його просто називають, радіодиктант - це ініціатива команди Українського радіо. У 2000 році співробітники радіо запропонували провести своєрідний флешмоб - згодом він став найбільшим україномовним флешмобом, що об'єднав українців і знавців рідної мови в усьому світі.

У чому суть флешмобу: у призначений день і годину на кількох платформах - ТБ, радіо та інтернет - транслюється радіодиктант. Текст для нього пишуть заздалегідь, щороку він різний. Читають радіодиктант також різні люди - це українські поети, письменники, народні артисти, актори. У радіодиктанті немає авторських знаків чи якихось спірних орфограм, але назвати його легким не можна, тому написати непросто. Після написання диктант слід відправити поштою або на електронну пошту на перевірку, після якої оголошують імена тих, хто написав без помилок.

Відео дня

Коли і де слухати радіодиктант у 2024 році

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності пишуть напередодні або в День української писемності та мови, який символічно відзначають у день пам'яті преподобного Нестора Літописця. З 2000 року і до 2023 року це відбувалося 9 листопада (або напередодні).

У 2023 році, у зв'язку з переходом Православної церкви України на новий церковний календар (новоюліанський) дата вшанування пам'яті Нестора Літописця зсунулася на 13 днів раніше. Тож і День української писемності та мови перенесли - на 27 жовтня. Радіодиктант національної єдності 2023 року читали вже в нову дату.

У 2024 році Всеукраїнський радіодиктант національної єдності читатимуть 25 жовтня.

Традиційно текст радіодиктанту можна слухати на кількох платформах:

Хто напише текст для цьогорічного радіодиктанту, а також хто його читатиме в ефірі - стане відомо трохи згодом. Пізніше назвуть і час радіодиктанту.

Нагадаємо, що торік авторкою тексту для радіодиктанту була письменниця та лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко, а текст читав актор і театральний режисер Олексій Гнатковський. Писали диктант понад півмільйона людей - школярі, студенти, викладачі, пенсіонери та військовослужбовці на фронті. В умовах повномасштабного вторгнення РФ в Україну багатьом учасникам довелося писати радіодиктант у бомбосховищах і укриттях. Листи надійшли з 39 країн, тимчасово окупованих Криму та українських територій, були також і диктанти, написані шрифтом Брайля.

Кількість переможців радіодиктанту щороку різна. Торік ними стали дві учасниці - вчителька української мови та літератури з Волині Галина Шура, яка втретє перемогла в Радіодиктанті національної єдності, та 77-річна львів'янка Христина Гоянюк - вона вже 23 роки бере участь у флешмобі та ставала переможницею вже понад 10 разів. Ще 5 людей написали диктант з однією помилкою - їх теж визнали переможцями.

    переможці отримують символічні призи - це книжки та пам'ятні сувеніри, але суть радіодиктанту не в призах і не в тому, щоб перевірити знання чи написати без помилок. Головна мета - це об'єднати всіх українців як в Україні, так і за її межами.

    Вас також можуть зацікавити новини: