Повістки тепер вважатимуться врученими навіть без передачі в руки / колаж УНІАН, фото УНІАН

"Укрпошта" почала розсилати військовозобов'язаним повістки, які були згенеровані у електронному реєстрі. Від 17 вересня їх надіслали вже щонайменше 6000.

Адвокатка Таміла Алексик розповіла "ТСН", що генерували повістки, найімовірніше, використовуючи дані з відкритих реєстрів та дії, до яких у Міноборони є доступ.

"Гадаю, що першими будуть ті, хто оновив дані – бо інформація про них є в ТЦК та СП. Їх шукати не потрібно. А от інформацію про людей, які не оновили дані треба шукати, шляхом генерування інформації у "Дії", де багато хто зареєструвався, чи у інших реєстрах. Тобто тут ще потрібно, як то кажуть, напружитися і попрацювати, щоб виявити таких осіб", – розповідає юристка.

Відео дня

Багато хто досі вважає, що повістку мають вручити під особистий підпис у руки, але ці часи все пройшли. Порядок їхнього вручення прописаний в урядовій постанові, до якої внесли чимало змін.

"І з цього документу, мене найбільше тривожить пункт про особливості вручення повісток – якщо особа не отримала повістку особисто або її не було за місцем реєстрації, то вважається, що людина все рівно отримала повістку. Саме це у найближчому майбутньому створить чимало проблем", – пояснює Алексик.

За її словами, належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до ТЦК є:

  • отримання поштового відправлення із підтвердженням цього факту;
  • відмова отримати поштове відправлення із відповідною відміткою;
  • проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення своїх облікових даних;
  • проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншу адресу місця проживання.

"Я дуже сумніваюсь, що хтось буде ходити та вручати листи з повістками військовозобов’язаним або стукати до них у двері. Також навряд чи – це будуть повідомлення на телефон, бо для цього потрібно мати наявні контакти усіх призовників від 18 до 60 років. Тому гадаю, що це буде відповідна процедура, яка передбачена "Укрпоштою" – повідомлення про вручення. Лист буде зберігатися на пошті і у нього буде певний термін зберігання, коли людина має за ним прийти", – підсумовує Алексик.

Мобілізація в Україні

У серпні 2024 року стало відомо, що українцям почали надсилати повістки поштою. Крім того, Міноборони планує автоматизувати процес видачі повісток.

Народний депутат Ігор Фріс попередив, що у разі неправильного оформлення повісток у військовозобов'язаних можуть виникнути великі проблеми.

Вас також можуть зацікавити новини: