Що робити з повісткою, яка прийшла поштою / фото mil.in.ua

Українцям почали надсилати повістки поштою, що стане звичайною практикою в умовах воєнного стану. Наскільки цей процес законний і які можуть бути наслідки, якщо проігнорувати повістку, яку вам відправили в поштову скриньку, розповів адвокат Дмитро Франчук для "РБК".

Експерт зазначив, що цей процес цілком законний, оскільки українським законодавством дозволено такий спосіб інформування військовозобов'язаних про виклик до територіального центру комплектування (ТЦК). При цьому він уточнив, що повістка, навіть якщо її не підписав одержувач, вважається врученою. Тому відповідальність за отримання документа лежить виключно на адресаті.

Франчук також підкреслив, що ігнорування повістки може призвести до адміністративної (штраф) або кримінальної відповідальності (за ухилення від мобілізації), а також до обмеження прав - наприклад, на виїзд за кордон.

Відео дня

Після отримання повістки поштою дуже важливо ознайомитися з її змістом - уважно прочитати зазначену інформацію та дії, які вимагаються від одержувача, заявляє адвокат. Далі, за його словами, необхідно з'явитися в ТЦК і СП у зазначений у повістці час і уточнити всі деталі.

Інші новини про повістки

Раніше УНІАН повідомляв, коли накладається штраф за неотримання повістки. Адвокат пояснила, що адміністративна відповідальність у цьому випадку передбачає стягнення на суму від 17 тисяч гривень.

Крім того, адвокат розповів, хто в першу чергу отримає повістки через "Укрпошту". За його словами, до цього процесу потрібно придивитися тим людям, які оновили дані через "Резерв+".

Вас також можуть зацікавити новини: