Володимир Фесенко вказав на важливі нюанси щодо українського плану перемоги / колаж з фото УНІАН

Український план перемоги не одномірний, а складається з різних за призначенням і завданням пунктів.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко розповів про прогнози щодо погодження українського плану перемоги, які можна зробити за інформацією з відкритих джерел. "Це не просто якийсь одномірний план, який можна або ухвалити, або відхилити - ні. Там є різні пункти. Президент Зеленський вже сказав, що є чотири основних пункти та один додатковий. Кожен пункт має своє призначення і завдання. І кожен пункт має своє наповнення", - зазначив аналітик в етері телемарафону.

За його словами, з відкритих джерел відомо, що один пункт плану перемоги стосується зброї. Є список конкретних видів зброї та цілком ймовірно, що по окремих видах Україні можуть сказати "так" вже найближчим часом.

Відео дня

"Можливо, ми отримаємо деякі види зброї, які є в цьому плані, вже в найближчих пакетах військової допомоги. Щодо інших видів, можливо, їх ще треба підготувати, ще будуть з’ясовувати можливість надання Україні цих видів зброї, тому це може бути пізніше. А якісь види зброї треба буде ще виготовити для України, і це може бути наступного року",- пояснив Фесенко.

Теж саме по деяких політичних та економічних пунктах плану перемоги. "Можуть бути пункти, які потрібно буде ухвалити в Конгресі США. Зокрема, один з конкретних пунктів - це продовження воєнної й фінансової підтримки України. А для цього потрібна згода Конгресу",- додав Фесенко.

На думку політолога, деякі пункти українського плану перемоги можуть виконуватися вже наступним президентом США. "Тому чекати, що буде питання вирішуватися, - або в повному обсязі ухвалення, або відхилення - такого не буде. Виконання окремих пунктів або окремих деталей цього плану може розтягнутися як мінімум на декілька місяців", - зауважив він.

Фесенко впевнений, що в рамках українського плану перемоги питання завдання ударів далекобійною зброєю по території РФ - це один з головних пунктів. "Про це від початку вересня йдуть активні перемовини не тільки між Україною і США, але й між США та Великобританією. Тому, поза сумнівом, цей пункт є в плані перемоги, і це буде одна з головних тем на переговорах між президентами Зеленським і Байденом", - констатував він.

Політолог вважає, що зараз дуже важливі контакти з лідерами країн Глобального Півдня в контексті запрошення на другий саміт миру і для пояснення позиції Києва, просування українських інтересів в контексті завершення війни.

Важливі новини України - що відомо про план перемоги

Як повідомляв УНІАН, увечері 22 вересня президент України Володимир Зеленський прибув до США, де у нього заплановані низка важливих зустрічей. Зокрема, під час цього візиту заплановані важливі зустрічі з лідерам-країн партнерів України, яким буде презентовано план перемоги України. Також він буде презентований в Конгресі США і обом кандидатам у президенти Штатів. Зеленський підкреслював, що подальший хід війни в Україні вирішується цієї осені.

Раніше Зеленський говорив, що український план перемоги розроблено насамперед з урахуванням підтримки президента США Джо Байдена. Водночас якщо Байден відкине цей план, в України ще залишається "план Б".

Наразі США не знімали з України своєї заборони на удари вглиб РФ західною зброєю. Таку заяву у неділю зробив президент США Джо Байден.

Вас також можуть зацікавити новини: