Пенсія по втраті годувальника Україна 2024 - як оформити / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Законодавство України передбачає можливість оформлення додаткових виплат жінкам, які поховали чоловіків. При цьому важливо, щоб дружина не могла себе забезпечувати сама - тоді ці гроші будуть класифіковані, як пенсія по втраті годувальника.

УНІАН розповість, як може бути оформлена така пенсія і чи є сенс цим займатися.

Пенсія по втраті годувальника - хто має право

У статті 36 Закону України " Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" зазначено, чи може дружина отримувати пенсію чоловіка після його смерті - такі виплати доступні всім членам сім'ї померлого, якщо вони непрацездатні і перебували на утриманні чоловіка.

Відео дня

Із цих умов стає зрозуміло, чи може дружина перейти на пенсію чоловіка. Така опція доступна тільки у двох випадках:

  • чоловік до своєї смерті утримував жінку;
  • дружина не має можливості працювати.

Останній пункт передбачає, що жінка непрацездатна у зв'язку з інвалідністю, виходом на пенсію або через зайнятість по догляду за дитиною, вік якої менше 8 років.

ВАЖЛИВО: термін "утримання" в даному випадку необхідно розуміти не тільки як повне утримання, а й як надання регулярної фінансової допомоги, яка стала головним і основним джерелом засобів для існування для чоловіка, що залишився в живих.

Причому, не важливо, скільки потрібно прожити в шлюбі - щоб отримувати пенсію чоловіка - за законодавством нашої країни, незалежно від кількості прожитих разом років, вдова автоматично має право на отримання виплат. Проте, якщо жінка і чоловік жили разом, не реєструючи шлюб офіційно, то в такому разі пенсія не призначається.

У якому розмірі буде оформлена пенсія по втраті годувальника

Перед тим як подавати документи на отримання грошей від держави, краще знати, які виплати призначені дружині після смерті чоловіка. Як правило, це 50% від пенсії загиблого, однак, крім пенсій за старістю та інвалідністю, існують ще й військові.

Стаття 1 Закону України "Про пенсійне забезпечення ветеранів війни та деяких інших осіб" пояснює, чи можна дружині перейти на військову пенсію чоловіка. У ч. 1 ст. 30 Закону йдеться, що непрацездатна особа, яка втратила годувальника, має право на пенсію.

У разі, якщо дружина загиблого воїна захоче оформити виплати, вона може розраховувати на суму від 30 до 70% від грошового забезпечення військового. Для того щоб розуміти точну цифру, слід звернути увагу на ст. 37 Закону - розмір виплат дружині за загиблого воїна не може бути меншим від двох прожиткових мінімумів. Наразі для осіб, які втратили працездатність, ця сума становить 2361 гривню, а отже, пенсія по втраті годувальника дорівнюватиме щонайменше 4722 гривням.

Як оформляється пенсія по втраті годувальника і чи варто її отримувати

Існує чіткий алгоритм, як переоформити пенсію померлого чоловіка на дружину в Україні. По-перше, вдові необхідно зібрати пакет документів, який складатиметься з:

  • заяви про призначення пенсії;
  • паспорта та ІПН дружини;
  • документа, який підтверджує місце проживання дружини;
  • трудової книжки або пенсійного посвідчення загиблого;
  • документа, який підтверджує, що дружина перебувала на утриманні чоловіка;
  • свідоцтва про смерть;
  • свідоцтва про шлюб.

Як показує практика, найбільшою складністю виявляється процедура доведення факту утримання. Насправді, це не так важко, як здається - отримати відповідну довідку можна в ЖЕКу чи старостаті, у крайньому випадку завжди можна звернутися до суду.

ВАЖЛИВО: іноді пенсія по втраті годувальника виявляється меншою за ту, що вже отримує жінка. Поєднати дві пенсії можливо тільки в тому випадку, якщо перший варіант виплат було призначено, як пенсію по інвалідності з дитинства. У всіх інших випадках - тільки перехід з однієї на іншу, тому якщо в ПФУ вважатимуть, що для вас ця зміна виплат невигідна, ви можете її просто не оформляти.

Вас також можуть зацікавити новини: