У пенсіонерів є можливість отримати більше грошей / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Відомо, що з 2022 року мінімальна пенсія в Україні зросла з 1934 до 2361 грн, але цього однаково недостатньо, бо ціни на продукти та комунальні послуги в Україні не дозволяють пенсіонеру прожити на 2000 гривень. УНІАН підкаже, яку пенсію краще оформити у 2024-2025 році.

Раніше ми говорили про те, що таке страховий стаж і як вчинити, якщо його не вистачає для виходу на пенсію.

Як оформляється пенсія в Україні - правила з нового року

З 1 січня 2025 року для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати не менше 32 років страхового стажу. Це означає, що ті українці, які планували вийти на пенсію в 60 років, але не мають необхідного стажу, повинні будуть працювати ще довше - пенсія за віком в Україні їм недоступна.

Відео дня

Для того щоб вийти на пенсію в 63 роки, зараз потрібно мати 21 рік стажу, а з 2025 року доведеться відпрацювати ще 1 рік.

Що краще - пенсія по інвалідності чи по старості

Пенсійний фонд повідомив, що літні українці, які досягли віку 60 років і мають інвалідність, можуть вибрати найбільш підходящий для них тип виплат.

Важливо розуміти, як нараховується пенсія по старості, якщо є пенсія по інвалідності - пенсія по інвалідності рахується як % від розміру виплат по старості, тобто:

  • пенсія по інвалідності 1 група - 100% від пенсії по старості;
  • пенсія по інвалідності 2 група - 90%;
  • пенсія по інвалідності 3 група - 50%.

За законодавством України, з урахуванням багатьох років стажу пенсія по інвалідності може бути досить суттєвою, якщо інвалідність отримали в молодості. Наприклад, якщо з моменту оформлення інвалідності людина працювала щонайменше 2 роки або довше, і має страховий стаж, то враховується і розмір зарплати за останні 3 роки, що впливає на розмір пенсії. Виходить, що літнім українцям з 1 і 2 групами інвалідності може бути вигідно оформити пенсію по інвалідності, а ось людям з 3 групою більше підійде трудова пенсія по старості.