Деякі українці можуть оформити такий вид відстрочки / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Відстрочка від мобілізації доступна далеко не всім громадянам нашої країни - після ухвалення законопроєкту №10449 правила змінилися, у деяких випадках стали ще жорсткішими. Дізнайтеся, як оформляється відстрочка по догляду за інвалідом і хто не зможе її отримати.

Відстрочка від мобілізації по догляду за літньою людиною - хто може отримати

У коментарі Фокусу адвокат, керуючий партнер Адвокатської фірми "Пакс", співзасновник БФ "ProUkraine" Станіслав Лифлянчик, каже, що відповідно до закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", усі військовозобов'язані, які доглядають за батьками з інвалідністю, можуть оформити відстрочку тільки в тому разі, якщо немає інших невійськовозобов'язаних осіб, які, згідно із законом, повинні здійснювати догляд за батьками.

Простіше кажучи, відстрочка по догляду за інвалідом може бути оформлена військовозобов'язаним чоловіком тільки в тому випадку, якщо за його батьками-інвалідами більше нікому доглядати, і вони дійсно потребують догляду.

Відео дня

Адвокат АО EvrikaLaw Ольга Брус пояснила, що, за законом, призову не підлягають військовозобов'язані, у яких:

  • один зі своїх батьків - інвалід I або II групи;
  • один із батьків дружини (чоловіка) - інвалід I або II групи.

У такому разі відстрочка від мобілізації по догляду за інвалідом 2 групи може бути оформлена, але необхідно довести, що за хворим родичем доглядатиме саме військовозобов'язаний особисто.

ВАЖЛИВО: це не стосується випадків, коли військовозобов'язаний сам є інвалідом, потребує постійного догляду, перебуває під арештом (окрім домашнього) або відбуває покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі.

Також варто враховувати, що відстрочка від мобілізації по догляду за інвалідом 3 групи неможлива - цю норму скасували, тепер аргументом для оформлення відповідного документу є лише інвалідність I або II групи.

Які документи потрібно надати для отримання відстрочки

Кожному військовозобов'язаному, який хоче отримати такий документ, слід знати, що відстрочка по догляду за інвалідом не може бути оформлена автоматично лише на підставі висновку МСЕК, наприклад. Для того щоб усе було законно, потрібно зібрати документи:

  • документи, що підтверджують родинні зв'язки;
  • документ, що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов'язаними і які зобов'язані згідно із законом утримувати одного зі своїх батьків з інвалідністю I або II групи чи одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I або II групи, здійснювати догляд за ними;
  • інвалідність такої особи, її потреба в постійному догляді, перебування під арештом, документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду;
  • один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду;
  • довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою Міністерством охорони здоров'я, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення, або посвідчення, яке підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю", у яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільги.
  • висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я про потребу в постійному догляді (для осіб з інвалідністю II групи).

Увесь цей пакет документів разом із заявою про надання відстрочки необхідно віднести до ТЦК, у якому зареєстровано військовозобов'язану особу та чекати на рішення керівництва.

За словами юристів, акт про встановлення факту здійснення догляду отримати найважче. За ним потрібно звертатися до районної державної адміністрації або виконавчого органу ради із заявою про здійснення такого догляду, але отримати такий документ зрештою стає практично неможливо.

Вас також можуть зацікавити новини: