Юрист завжди радить брати повістку / колаж УНІАН, фото УНІАН

Кабмін прирівняв терміни зберігання повісток від ТЦК до судових повісток. Для того, щоб забрати рекомендований лист з пошти, який надіслав ТЦК на адресу військовозобов’язаного, тепер буде три дні. Про це розповів львівський юрист Олег Мицик в ефірі "Українського радіо. Львів".

Він стверджує, що у законі про мобілізацію, який ухвалили у квітні 2024 року, є прогалина щодо механізму отримання повісток.

"Там є відсилання до постанови Кабінету Міністрів. Кабмін в червні цього року, нікого не попереджуючи, розписав цей розділ, де встановив нові правила гри. Люди щиро вважали, що буде так, як і раніше: ми не оновили даних, не вказали нової адреси, то й повістку не отримаємо", - поянив правник.

Відео дня

За його словами, Кабмін встановив, що повістка вважається отриманою:

  • якщо особа отримала її особисто;
  • якщо відмовилася отримувати, зокрема й під фіксацію, в тому числі, якщо це зафіксовано працівником поштового відділення;
  • якщо працівник поштового відділення встановив, що особа відсутня зараз або взагалі тут не проживає.

Тобто усі ці варіанти підтверджують, що особа оповіщена про повістку.

"Тому я завжди раджу брати повістку. А якщо ви її не взяли, то ви все одно є оповіщеним", - каже він.

Мицик наголосив, що вищезгадана постанова Кабміну передбачила порядок централізованого надсилання повісток. Юрист розповів:

"Кабмін встановив, що Міноборони рандомно з реєстру "Оберіг" вибирає людей, формує повістки в електронному варіанті, скидає на ТЦК, в ТЦК оператор на кожну з них накладає електронно-цифровий підпис військкома, повертає їх у Міноборони, Міноборони скеровує їх на друк, де друкують, конвертують, складають опис вкладення та розсилають за адресами. Порядок про централізовану розсилку почав діяти з кінця серпня. А зміни до правил поштового зв’язку внесли на початку жовтня. Але Кабмін вніс зміни, де передбачив порядок дій поштового працівника, який вручає ці повістки".

Тепер передбачено, що людина, якій надходить повістка, повинна з’явитися за нею протягом трьох днів, а також працівник пошти повинен особисто повідомити особі про цю повістку або ж телефоном.

Про те, що повістка лежить у поштовому відділенні, працівник пошти повинен залишити у поштовій скриньці повідомлення.

"Раніше тільки судова повістка вручалася особисто. Будь-який інший документ можна було вручити члену родини. До мене прийшла перша людина, якій поштовий працівник через сусідку повідомив, що на пошту принесли повістку. Я порадив своєму клієнту негайно йти у відділення, отримати свою повістку і прийти з нею до мене", - пояснив Мицик.

Він зауважив, що у правилах поштового зв’язку не вказано чи за три календарні дні, чи за три робочі дні людина повинна забрати свою повістку з пошти. То ж цілком можливо, якщо повістка прийде у п’ятницю і військовозобов’язаний не встигне її отримати, то з понеділка він може вважатися порушником.

"Очікую, що спорів через це буде багато", - добав юрист.

Мобілізація в Україні - останні новини

Співробітники поліції і територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) при спілкуванні з людьми на вулиці не мають права застосовувати фізичну силу, накладати штрафи на місці або забирати особисті речі

Водночас, за його словами, правоохоронці та працівники ТЦК мають право перевіряти військово-облікові документи, якщо ж таких документів людина при собі немає, це є порушенням закону.

Вас також можуть зацікавити новини: