Антоніу Гутерріш / REUTERS

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш оприлюднив другу доповідь про ситуацію з правами людини в окупованому Росією Криму.

Доповідь охоплює період з 1 липня по 31 грудня 2019 року, повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй з прав людини.

Читайте такожВР закликала світову спільноту засудити порушення Росією прав і свобод кримськотатарського народу

Відео дня

Доповідь ґрунтується на моніторингу та документуванні порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права на анексованому півострові.

Зокрема, доповідь містить інформацію про:

  • тортури та жорстоке поводження з боку ФСБ Росії та інших правоохоронних органів в Криму, включаючи побиття, удари електричним струмом і задушення, застосовувані проти жертв;
  • порушення прав затриманих, в тому числі систематичні побиття, необґрунтовані особисті огляди, відмова у побаченнях з родичами та адвокатами, тиск на отримання російського громадянства;
  • звинувачення за публікації в соціальних мережах і втручання у роботу журналістів;
  • 21 тисяча жителів Криму, які були призвані у збройні сили РФ з початку окупації (станом на 1 січня 2020 року);
  • 191 рішення суду в 2019 році, які зобов'язали жителів Криму покинути територію Криму;
  • перешкоди, з якими стикаються люди з Криму в доступі до українських публічних послуг на материковій частині України.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді минулого року третій комітет Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй підтримав оновлений проект резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)". Документ стосується захисту прав людини в окупованому Криму, які порушуються Російською Федерацією як державою-окупантом.