Офіс генпрокурора закликають з’ясувати, яким чином прокурор Артем Бояренко отримав доступ до персональних даних журналістки  / фото УНІАН, Ратинский Вʼячеслав

Офіс генерального прокурора та Дисциплінарно- кваліфікаційна комісія прокурорів мають встановити законність дій прокурора ОГП Артема Бояренка, який отримав особистий номер телефону та встановив домашню адресу журналістки – координатора юридичного видання "Конфлікти та Закони" Оксани Котомкіної.

Про це Оксана Котомкіна повідомила у своїй колонці на сайті видання.

Вона зазначає, що після виходу розслідування про ймовірні порушення при декларуванні продажу прокурором Бояренком свого автомобіля власному батькові вона отримала низку листів від фігуранта розслідування з вимогами опублікувати так зване спростування матеріалу. Проте, як зазначає автор розслідування Оксана Котомкіна, прокурор наполягав на спростуванні деталей, які не містили важливої інформації. Натомість не дав пояснень щодо суті угоди про продаж автомобіля власному батькові, який і так мав право на користуванням ним.

Відео дня

При цьому у листах до Оксани Котомікної прокурор Бояренко вказав її особисті дані – зокрема, домашню адресу та номер телефону, яких, як підкреслила Котомкіна, не було у відкритому доступі.

"Отримавши листа "Укрпоштою" на домашню адресу, задалась питанням: чого далі чекати? Воронка під під’їздом чи дзвінка у двері? Що таким тиском на журналіста прокурор хоче довести? Що не можна трактувати незрозумілі варіації в деклараціях? Що він вважає, що вивчення декларації - то втручання в особисте життя? Що журналіст повинен боятись робити оціночне судження та й, взагалі, боятись прокурорів та чиновників? Схотілось написати дві заяви до поліції. Перша – про перешкоджання журналістській діяльності, друга – щодо залякувань", - зазначила журналістка.

За її словами, пояснюючи, яким чином Артем Бояренко отримав її номер телефону, той заявив, що знайшов його на російському ресурсі LiveJournal. Таке пояснення, на думку Котомкіної, є відверто сумнівним, оскільки допис з ресурсу, який до того ж заблокований в Україні, датований 2010 роком.  

"Викликає величезний подив, що прокурор ОГП посилається на дані російського інформаційного ресурсу, підконтрольного органам держави, що веде проти України агресивну війну. Крім того, згадана публікація зроблена у 2010 році, тобто 14 років тому, і цілком очевидно, що я могла змінити номер за цей період. Натомість, пан Бояренко впевнений, що номер саме мій. І це свідчить про те, що джерела його впевненості зовсім не російський інтернет-ресурс, довіру до якого він демонструє", - впевнена координаторка юридичного видання.

Вона заявила про намір звернутися до Офісу генпрокурора та кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів з проханням встановити, яким чином прокурор Артем Бояренко отримав її особистий номер телефону та домашню адресу, яких не було у вільному доступі.

"Я хочу, щоб на питання, як і де прокурор Бояренко знайшов мій номер, дали відповідь Офіс Генерального прокурора та Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів, які мають встановити, чому у робочий час український прокурор досліджує контент російських ресурсів та посилається на них як на достовірне джерело інформації і де насправді він дістає особисті дані журналістів. Відповідні заяви будуть направлені найближчим часом", - підсумувала Оксана Котомкіна.