У ПЦУ відреагували на події навколо Свято-Михайлівському соборі / фото з Facebook-сторінки Володимира Рідного

Події в Черкасах були свідомою провокацією з боку конкретних осіб, які намагалися створити картинку для російської пропаганди.

Про це в ефірі телемарафону сказав митрополит Євстратій (Зоря), речник Київської митрополії Православної церкви України, говорячи про бійку у Свято-Михайлівському соборі.

Він зауважив, що місцеву структуру Московського патріархату в Черкасах очолює митрополит Феодосій (Снігірьов), який вже досить тривалий час перебуває під слідством.

Відео дня

"Його справа перебуває на стадії судового розгляду. Тобто це людина, яка навіть на фоні інституції Московського патріархату в Україні особливо відрізняється проросійськими, промосковськими поглядами", - сказав митрополит Євстратій.

За його словами, зокрема нещодавно митрополит Феодосій дав вказівку під час богослужінь не згадувати державу, державну владу та українське військо.

"Те, що можна було побачити вчора в Черкасах - це свідома провокація з боку конкретних осіб, які намагалися створити картинку для російської пропаганди", - наголосив митрополит Євстратій.

Крім того, він зауважив, що митрополит Феодосій неодноразово викликався представниками РФ "для участі по відео в засіданнях, які вони скликали в ООН, для того, щоб давати заяви про нібито переслідування, порушення, гоніння, тощо".

"Тому, очевидно, знаючи вже наперед, бо рішення про вихід з Московського патріархату громада ухвалила давно, всі відповідні документи державою були зареєстровані вже давно. І тому, знаючи наперед, що громада буде все ж таки бажати здійснити своє право і користуватися храмом… Він (митрополит Феодосій - УНІАН) ретельно підготував провокацію для того, щоб дискредитувати Україну та прийнятий закон і створювати картинку для російської пропаганди", - сказав митрополит Євстратій.

Він підкреслив, що незважаючи на намагання російської пропаганди, процес переходу від Української православної церкви Московського патріархату до ПЦУ продовжуватиметься.

Події у храмі в Черкасах

Напередодні вночі у Черкасах капелан Володимир Педько повідомив, що Свято-Михайлівський собор переходить до ПЦУ і буде гарнізонним.

Під ранок до храму прийшли віряни та митрополит УПЦ МП Феодосій. Між представниками ПЦУ та прихожанами УПЦ МП виникла бійка. Віряни УПЦ МП з митрополитом зачинилися в храмі і нікого туди не пускали. Під час бійки у соборі кілька людей отримали травми. Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом хуліганства.

Пізніше капелан Рідний повідомив, що собор вдалося звільнити від прихильників УПЦ МП. Там вперше прозвучала молитва українською мовою. 

Вас також можуть зацікавити новини: