У Києві зафіксували найбільше порушень закону про мову, дізналися активісти / колаж з фото ua.depositphotos.com й фото УНІАН

Мовний закон в Україні найчастіше порушували в столиці держави.

Найбільше звернень від громадян надійшло про порушення закону про мову в Києві, а найчастіше скаржаться на відсутність української версії сайту, повідомляє прес-служба "Опендатабот".

Зазначається, що Київ є незмінним лідером, де найбільше звернень (706 в 2024 році) щодо порушення мовного закону. До антирейтингу регіонів також потрапили Одещина - 326 звернень, Харківщина - 149 звернень та Дніпропетровщина - 148 звернень.

Відео дня

Найменше звернень, крім окупованої Лугащини (0), в Рівненській (2), Волинській (3) областях, Черкаській (4), Івано-Франківській (6).

Найбільше українці скаржаться на відсутність української версії сайта - 525 звернень або 29%. Обслуговування російською мовою стало причиною скарг у 288 або 16% звернень. Ще 14% або 247 порушень повʼязані з рекламою.

Крім того, 6,9% скарг стосуються сфери освіти і науки, а культури - 5,7%, охорони здоров’я - 5,6%. Активісти додали, що ще 5,5% скарг стосуються органів державної та місцевої влади, 5,5% - товарів і послуг, 5,3 - медіа, 2,7% - транспорт:

В Україні в 2024 році зафіксовано 1 808 звернень громадян щодо порушення мовного закону.

При цьому зазначається, що це у 1,7 рази менше, ніж за аналогічний період минулоріч. В середньому, цьогоріч щомісяця надходить 180 звернень - проти 300 на місяць торік.

В повідомленні сказано, що за порушення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" Секретаріатом Уповноваженого із захисту державної мови в Україні станом на середину жовтня 2024 року складнено 216 протоколів. Це вже у 1,7 разів більше, ніж за весь минулий рік. Наразі вже накладено 64 штрафи та 91 попередження за порушення мовного закону.

У центрі уваги мовний закон України - що повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, в Івано-Франківську з 28 жовтня, розпочнуть роботу мовні інспектори. Мер міста Руслан Марцінків зазначив, що вони діятимуть на громадських засадах в межах законодавства та вживатимуть заходів разом з муніципальною інспекцією, а при потребі звертатимуться до правоохоронних органів.

Мер додав, що у разі значних зловживань у сфері побутового обслуговування, передбачено відповідні адміністративні реагування. За його словами, головна функція цих волонтерів - просвітницька.

У вересні 2024 року Марцінків зазначив, що у місті побільшало людей, які спілкуються російською. За його словами, саме через це запровадять мовних інспекторів.

Вас також можуть зацікавити новини: