Інспектори запрацюють з 28 жовтня / фото з Facebook-сторінки Руслана Марцінківа

В Івано-Франківську з понеділка, 28 жовтня, розпочнуть роботу мовні інспектори. Про це в ефірі Галичина TV заявив мер міста Руслан Марцінків. 

Він зазначив, що 24 жовтня зустрівся з понад 40 учасниками проекту. Це переважно молодь та люди середнього віку.

"Що цікаво, серед них десь третина – це внутрішньо переміщені особи. Це люди, які переїхали з Херсона, з інших міст, і вони кажуть: ми зрозуміли після окупації, наскільки важливо говорити українською мовою", - додав мер в ефірі ТРК "Вежа". 

Відео дня

Марцінків розповів, що волонтери діятимуть на громадських засадах в межах законодавства та вживатимуть заходів разом з муніципальною інспекцією, а при потребі звертатимуться до правоохоронних органів.

"У разі значних зловживань у сфері побутового обслуговування, передбачено відповідні адміністративні реагування", - сказав він.

За його словами, головна функція цих волонтерів – просвітницька.

"Це більше спілкування, реагування та популяризація української мови", - зазначив Марцінків.

Міський голова підкреслив, що до цієї ініціативи ще можна доєднатися.

Головна функція цих волонтерів – просвітницька / фото з Facebook-сторінки Руслана Марцінківа

Згідно зі змістом анкети, яку пропонують заповнити кандидатам у мовні волонтери, вони роздаватимуть інформаційні листівки, повідомлятимуть про графік курсів української мови, стежитимуть за дотриманням мовного закону, перевірятимуть торговельні центри та інші заклади у сфері обслуговування на наявність україномовних цінників та інформації про товари, а також обслуговування виключно державною мовою. 

Мер додав, що жодних коштів з місцевого бюджету на цей проект не витрачатиметься.

Ідея із залученням мовних інспекторів в Івано-Франківську – подробиці

У вересні мер Івано-Франківська Руслан Марцінків повідомив, що у місті з’являться мовні інспектори, які протидіятимуть поширенню російської мови. Така заява прозвучала після його зустрічі з уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кременем.

Марцінків зазначив, що у місті побільшало людей, які спілкуються російською. За його словами, саме через це запровадять вказану ініціативу, яку просуває громадськість.

Кремінь, коментуючи цю ідею, заявив, що термін мовні інспектори – це вигадка російської пропаганди. В Україні їх ніколи не було і не буде, запевнив він. За його словами, назва цієї ініціативи – це відповідальність мера Івано-Франківська. 

Марцінків пояснив, що основним завданням мовних інспекторів буде популяризація української мови та контроль за дотриманням мовного законодавства, вони не каратимуть за його порушення. Ця це ініціатива діятиме на громадських засадах. 

Вас також можуть зацікавити новини: