Військовий виступив за кримінальну відповідальність у разі відмови показувати документи ТЦК / скріншот з відео

За відмову показувати документи представникам територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки має бути кримінальна відповідальність.

Таку думку в інтерв’ю "Суспільне Полтава" висловив військовослужбовець Іван Чорний, який до повномасштабного вторгнення проживав у Польщі, а після 24 лютого 2022 року повернувся до України і добровольцем пішов в тероборону, а згодом йому присвоїли звання Героя України.

Говорячи про ТЦК та СП, він зауважив, що повинен бути певний порядок дій, що робити в тій чи іншій ситуації.

Відео дня

"Людина не пред’являє документи, навіть з залученням поліції. Окей. Не пред’являє документи, не хоче - затримали, кримінальна відповідальність, одразу. Мусить пояснювати, чому вона не пред’являє документи. Їй пред’являють: такий-то, такий-то, ТЦК - як вони це роблять. Їй пред’явили документи, їй кажуть: "Будь ласка, пред’явіть і поясніть, чому". Не хоче - поліція затримує, кримінальна відповідальність. Позбавлення волі чи позбавлення абсолютно усіх можливостей в цій країні", - сказав військовослужбовець.

Чорний додав, що всі пам’ятають про свої конституційні права, а про обов’язки - ні.

"Маємо захищати цю країну. Чим я не такий, як ось тут чоловіки? Такий самий. Але ми залишаємося в складі Сил оборони, ми захищаємо, а їм щось не так. І вони собі гуляють спокійно, купують броні. Має бути жорсткіше і це має бути все під контролем. Тоді не буде цих хабарів, буде менше корупції. І в нас буде більше допомоги".

Так, вважає військовослужбовець, потрібно позбавити людей можливості відкупитися, дати їм можливість навчитися та залучити їх до оборони.

Чорний наголосив на необхідності брати участь у боротьбі у складі Сил оборони. "Якщо ні, - волонтерство, критична інфраструктура. Дуже багато місць, де можна знайти себе корисним. І не ходити, не розповідати, не нити і не боятися, в першу чергу", - зазначив воїн.

Він додав, що війна - це "не одразу ти береш автомат в руки і йдеш стріляти кудись, в тебе стріляють". За словами військовослужбовця, зараз узагалі "дуже важко дійти до стрілецьких боїв, бо дуже багато дронів, БПЛА і різної зброї такого типу".

"Тому, будь ласка: 2,5 роки, ми пішли першими, у вас був час - час навчитися, стати професіоналом, стати корисним, знайти своє місце. І не поміняти нас, нас кількісно менше, дійсно важко, а от просто підсилити. Щоб за 2,5 роки ми відчували, що нам дають хлопців, вони самі приходять добровільно, бо це теж дуже важливий момент", - сказав Чорний.

Так, додав він, ці хлопці, приходячи, мають бути корисними, професіоналами в чомусь і "їх не треба ще додатково навчати". "І це круто. А ми їм дамо взамін свою впевненість, свій бойовий досвід", - зауважив воїн.

Також на запитання щодо того, якою має бути роль держави у тому, щоб замотивувати людей, Чорний висловив думку, що має бути створено більше навчальних центрів.

"Держава має брати приклад з Сил безпілотних систем, з рекрутингової програми 3-ї штурмової, з "Азова". Як вони це роблять", - сказав Чорний.

Мотивація мобілізації - думка вйськового

Як повідомляв УНІАН, раніше Вадим Барабуха, воїн 100-ї окремої механізованої бригади, висловив думку, що захист тих дітей, чиї батьки вже віддали життя за Україну, має мотивувати людей мобілізуватися.

Він також зауважив, що українське військо повинне берегти кожного, тож "краще він (український боєць - УНІАН) відступить і буде вести далі бій, ніж він загине і прийде ворог".

Вас також можуть зацікавити новини: