В Україні триває мобілізація / колаж УНІАН, фото УНІАН

Керівники ТЦК та СП можуть розглядати справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з мобілізацією, і накладати штрафи на українців.

Адвокатка Тетяна Даниленко у коментарі "РБК-Україна" зазначила, що протокол не складається, якщо людина не з’явилася на виклик без поважних причин, але має бути підтвердження про отримання виклику.

"Протокол не складається у разі вчинення в особливий період адміністративних правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 КУпАП, розгляд яких віднесено до компетенції ТЦК та СП, Центрального управління або регіональних органів СБУ (у частині правопорушень, вчинених військовозобов’язаними чи резервістами, які перебувають у запасі СБУ), якщо особа не з’явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце виклику, та за наявності у ТЦК та СП підтвердних документів про отримання особою такого виклику (частина 5 статті 258 КУпАП)", – пояснює юристка.

Відео дня

За її словами, штрафи можуть накладати за відсутності порушника. Якщо ж його не сплатять протягом 15 днів, то справу передадуть до виконавчої служби, а штраф збільшиться вдвічі. Адміністративні стягнення можуть бути накладені протягом 3 місяців з моменту виявлення правопорушення, але не пізніше ніж через рік після його вчинення.

Якщо штраф наклали безпідставно, його можна оскаржити у суді за місцем реєстрації або у місці перебування ТЦК, подавши адміністративний позов.

Війна в Україні - мобілізація

Раніше адвокат, кандидат юридичних наук Євген Филипець заявив, що передусім повістки через "Укрпошту" надсилатимуть особам, які оновили дані в застосунку "Резерв+".

Адвокат Дмитро Франчук пояснив, що вручення повістки поштою є законним - цей спосіб передбачений українським законодавством. При цьому повістка у поштовій скриньці вважається врученою навіть без підпису чи якогось іншого підтвердження отримувача.

Суди вже перевантажені позовами громадян, які намагаються оскаржити повістки від військкоматів. І це лише початок, заявив юрист, депутат Київради Леонід Ємець.

Вас також можуть зацікавити новини: