Юрист пояснила, як можна перевірити наявність штрафів від ТЦК / колаж УНІАН, фото УНІАН

На військовозобов'язаних громадян України, які не дотримуються загальних правил мобілізації, наприклад не прибувають за викликом до ТЦК або ігнорують повістку, можуть накладати штрафні санкції. Водночас не завжди громадян належним чином інформують про накладення штрафів. Юристка Ірина Ан у коментарі ZN пояснила, як перевірити наявність штрафів від ТЦК.

1. Особисте прибуття до ТЦК і СП

Для цього громадянину необхідно з'явитися до ТЦК і СП, у якому він перебуває на обліку, і з'ясувати, чи був на нього накладений штраф.

Відео дня

Якщо штраф було накладено, то ТЦК і СП зобов'язані надати особі копію постанови про притягнення до адміністративної відповідальності, оскільки такий обов'язок передбачено чинними нормами КУпАП, зазначає юрист.

2. Перевірка Реєстру виконавчих проваджень

Якщо ТЦК і СП винесло постанову про притягнення до адміністративної відповідальності та наклало штраф, то її зазвичай надалі мають скерувати на виконання до державного або приватного виконавця. Останній відкриває виконавче провадження та реєструє його в Єдиному державному реєстрі виконавчих проваджень.

3. Перевірка додатка "Дія"

Наявність відкритого виконавчого провадження можна також перевірити і через "Дію". Для цього необхідно перейти в розділ "Сервіси" та обрати розділ виконавчого провадження. Якщо провадження буде відкрито приватним або державним виконавцем, то застосунок його відобразить, зазначила юристка.

При цьому вона наголосила, що обов'язково слід з'ясувати, за які саме дії ТЦК і СП наклало штраф.

Оскільки якщо громадянин дотримується вимог чинного законодавства України, своєчасно оновив свої персональні дані, не ігнорує повістки, тоді накладений штраф ТЦК і СП можна оскаржити. Як зазначила юристка, для цього слід звернутися до судових органів влади за місцем реєстрації громадянина або за місцем знаходження ТЦК і СП з адміністративним позовом.

Громадянин має право подавати такий позов протягом 10 днів з моменту винесення постанови про притягнення до адміністративної відповідальності. Якщо цей строк уже минув, потрібно подати до суду заяву про поновлення строку на оскарження постанови.

Штрафи за ухилення від мобілізації - що відомо

Згідно з новим законом про мобілізацію, для чоловіків у віці від 18 до 60 років, які не оновили свої дані в ТЦК і СП, а також не перебувають на військовому обліку, передбачено штраф від 17 000 до 25 500 грн у воєнний час або за повторне порушення.

Крім того, за ігнорування мобілізаційного законодавства щодо обов'язкового оновлення даних у ТЦК до 16 липня, військовозобов'язаний може залишитися без водійського посвідчення.

Вас також можуть зацікавити новини: