Військова назвала дві головні причини СЗЧ / фото УНІАН

Штурмовичка та бойова медикиня Олена Риж назвала дві причини, через які найчастіше самовільно залишали частину військові, яких вона знає. Про це Риж розказала в ході інтервʼю Радіо Свобода.

"Немає одної відповіді, по якій причині люди це роблять (йдуть в СЗЧ). Я багато хлопців знаю, які пішли в СЗЧ. І з того що я бачу, перше - це страх. Він такий великий, що його навіть важко описати, що це страх загинути. Це в цілому страх, який окутує людину і вона стає схожа більш на тварину, ніж на людину думаючу, і піддається інстинктам. Друга історія, яку я досить часто бачу, - це відсутність відповідальності. Люди не думають, що буде потім, яку відповідальність понесуть за це. Вони просто готові тікати, бігти, ховатися, готові входити в алкоголь і десь там пропадати. Для них це як втікти від реальності", - сказала військова. 

Риж додала, що не засуджує загалом цих людей. Однак, за її словами, є окремі чати військових, і люди, які пішли в СЗЧ, часом починають там писати, скоріш за все під впливом алкоголю, на кшталт "да ми прийдемо, да ще буде, да я…". 

Відео дня

"Це дуже неприємно. Отаких людей я засуджую. Бо поки він: "да ми, да я", прямо зараз частина хлопців з цього чату б'ються з ворогом на передовій, кожен день ризикуючи своїм життям. А ти звалив незаконно, бухаєш десь там і ще робиш вигляд "да ми, да я". Ні, все, немає "ми"… Колись у твої двері подзвонять і тобі доведеться двері відкрити", -  зазначила військова.

Вона каже, що не дозволяє собі зневірюватись, які б важкі ситуації не були.

"Якщо я буду собі це дозволяти, то по великому рахунку, все піде як картковий будиночок - все почне сипатись від маленького до великого. Я бачу речі, які мене засмучують, і знаю, ще попереду, скоріш за все, мої самі страшні часи, самі важкі дні. Я просто намагаюся бачити в усьому світло, навіть там, де його важко побачити", - зазначила штурмовичка.

СЗЧ в Україні - що відомо

Як повідомляв УНІАН, колишній нардеп, командир підрозділу ударних безпілотників "Орден Сантьяго" Ігор Луценко оцінює, що в Україні самовільно залишити частини могли понад 100 тисяч людей.

На його думку, потрібно придумати реалістичну модель роботи з тими, хто самовільно залишив службу. З таких осіб можна сформувати декілька бригад, які здатні приносити реальну користь на фронті.

Тема СЗЧ стала активно обговорюватись після того, як у вересні український військовий Сергій Гнєзділов публічно заявив про своє самовільне залишення частини. Гнезділов обурився відсутністю демобілізації, зазначивши, що хоче привернути увагу до серйозної проблеми.

Деякі військовослужбовці розкритикували такий вчинок, а 56-а окрема мотопіхотна Маріупольська бригада, у якій служив Гнєзділов, розпочала службове розслідування. Заступник командира Третьої штурмової бригади Максим Жорін попередив, що послаблення відповідальності за самовільне залишення частини може призвести до створення "небезпечних прецедентів".

Вас також можуть зацікавити новини: