Мобілізація в Україні в липні 2024 року - кого призиватимуть / колаж УНІАН, фото УНІАН

В Україні продовжили воєнний стан до 11 серпня 2024 року і триває загальна мобілізація. За новим законом з 18 травня діють посилені заходи призову - деякі категорії чоловіків втратили право на відстрочку від мобілізації і тепер можуть бути призвані на службу. Розповідаємо, кого можуть мобілізувати в Україні в липні.

Оновлення даних у ТЦК, ЦНАПі та Резерв +

Нагадаємо, що новий закон про мобілізацію в Україні, який набув чинності 18 травня 2024 року, зобов'язує оновити свої облікові дані призовників, військовозобов'язаних і резервістів. Зробити це потрібно до 16 липня 2024 року будь-яким зручним способом - під час візиту в ТЦК і СП (територіальний центр комплектації та соціальної підтримки), в одному з ЦНАПів (центрів надання адміністративних послуг) або через мобільний застосунок Резерв+. Раніше ми детально розповідали, як відбувається оновлення даних у ТЦК, ЦНАПі та Резерв+.

Тих, хто проігнорує цю норму закону, каратимуть - спочатку їм загрожуватиме штраф за неявку в ТЦК або не оновлення даних, а потім міри покарання посилюватимуться.

Відео дня

Раніше ми також писали про те, кому не потрібно оновлювати дані в ТЦК до 16 липня і після.

Хто підлягає мобілізації в Україні в липні 2024

Для доукомплектації української армії потрібні насамперед люди, які мають бойовий досвід. Але, крім них, ЗСУ потребують і фахівців, які не мають його. Наприклад, необхідні водії, зв'язківці, фахівці IT, електрики, механіки та інші. Тому, як і раніше, мобілізовуватимуть усіх військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років, які підходять для служби за станом здоров'я і не мають відстрочки від служби - раніше ми розповідали, кому не надається відстрочка від мобілізації після ухвалення нового закону.

Таким чином, мобілізації нині підлягають такі категорії військовозобов'язаних:

  • чоловіки від 18 до 60 років, які мають досвід військової служби і є придатними та обмежено придатними за станом здоров'я під час воєнного стану;
  • чоловіки від 25 років(за новим законом мобілізаційний вік знизили з 27 до 25 років) і до 60 років, які не мають досвіду військової служби та є придатними за станом здоров'я або обмежено придатними (вони мають повторно пройти ВЛК до 4 лютого 2025 року та отримати статус "придатний" або "непридатний");
  • чоловіки від 18 до 60 років, яких знято і виключено з військового обліку, але визнано придатними або обмежено придатними за станом здоров'я в умовах воєнного стану на підставі рішення ЛКК (вони також мають повторно пройти медкомісію до 4 лютого 2025 року, щоб отримати статус "придатний" або "непридатний").

У деяких випадках під мобілізацію можуть потрапляти військовозобов'язані чоловіки від 18 до 25 років, зокрема, сюди відносяться ті, хто пройшов строкову військову службу, офіцери запасу і ті, хто пройшов військову службу в інших країнах до отримання громадянства України.

Нагадаємо, що добровільно прийняти на військову службу можуть:

  • призовників віком від 18 до 25 років, якщо раніше вони не виконували строкову службу - на службу за контрактом;
  • жінок віком до 60 років, які придатні за станом здоров'я;
  • людей з інвалідністю та тих, хто отримав відстрочку від мобілізації.

Жінки, які перебувають на військовому обліку - наприклад, жінки-медики - можуть бути призвані до ЗСУ або залучені для виконання оборонних робіт теж тільки за власним бажанням.

Вас також можуть зацікавити новини: