Головний сержант Центру рекрутингу сил тероборони Денис Семирог-Орлик / фото facebook.com/denis.sibenhorn

Більшість людей, які йдуть до війська зараз, хочуть обіймати тилові посади, або бути операторами БПЛА. Однак останнє насправді не настільки проста задача, як здається спершу. Про це в інтерв’ю hromadske розповів головний сержант Центру рекрутингу сил тероборони Денис Семирог-Орлик. 

"З тих, хто хоче стати оператором безпілотника, підходить один з двадцяти. Чому так? Бо вони не знають, що це. Надивляться ютубчика і вважають, що це чувак весело літає і вбиває кацапів — ще й відео красиве знімає", – каже військовий.

За його словами, частина кандидатів у дроноводи — просто мрійники, які хочуть стати "пілотами", не доклавши жодних зусиль. Є навіть такі, хто не розбираються в комп’ютерах або мають проблеми з дрібною моторикою. Таких відсіюють ще на етапі співбесіди у рекрутинговому центрі.

Відео дня

"Ще якась частина перестає брати слухавку, коли дізнається, що це важкий небезпечний фах, що вони будуть пріоритетною ціллю для противника. Ми від них цього не приховуємо", – каже Семирог-Орлик.

Схожа проблема і з тиловими посадами. Наприклад, людина претендує на посаду діловода і на прохання вислати резюме запитує: "А що це?".

"Ну який з нього діловод?! Люди переоцінюють свої вміння. Вони просто хочуть потрапити на тилову посаду й мати непоганий шанс, що виживуть. Ми не можемо їх за це засуджувати, проте і брати нефахівців не можемо", – наголошує військовий. 

За словами Семирога-Орлика, у першу чергу підрозділи "розбирають" медиків і водіїв категорії С (керування вантажівками), які приходять до рекрутингового центру. 

"Вони розлітаються, мов гарячі пиріжки. Як і ті, хто сам пройшов якісь курси, підготувався. Вони навіть можуть вередувати: до вас не піду, а піду в Третю штурмову", – каже він.

Мобілізація в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, у ЗСУ елітними вважаються декілька механізованих бригад, куди прагнуть потрапити добровольці. Однак служба у підрозділах територіальної оборони ЗСУ має свої переваги. Наприклад, є більше можливостей бувати вдома під час служби.

Також ми розповідали, що Міноборони планує автоматизувати процес видачі повісток. Зокрема планується зробити можливість генерувати повістку в електронному вигляді, аби не витрачати час на її друк на папері та ручне заповнення.

Вас також можуть зацікавити новини: