ТЦК можна реформувати, але не скасувати / фото УНІАН, Гонтарь Володимир

Навіть у разі реформування територіальних центрів комплектування (ТЦК) за ними залишиться функція примусової мобілізації. Про це заявив у коментарі NV уповноважений Міністерства оборони з питань рекрутингу Олексій Бежевець. 

Він зауважив, що пряма мобілізація громадян до конкретних частин, яка відбувається в обхід ТЦК, стосується саме добровольців. Для примусової мобілізації військовозобов’язаних все одно потрібна структура на кшталт ТЦК.

Бежевець нагадав, що крім безпосередньо мобілізаційних заходів ТЦК також опікуються соціальною підтримкою військових і виконують інші важливі державні функції.

Відео дня

"Вони можуть бути реформовані, переформатовані - що завгодно. Але ці функції все одно хтось має виконувати", — пояснив він.

Представник Міноборони наголосив, що процес мобілізації не може відбуватися на виключно добровільних засадах і все одно передбачає певний примус.

"Відповідно, не можна казати, що це (вербування добровольців до конкретних частин в обхід ТЦК – УНІАН) замінить мобілізацію. Мобілізація там, де є елементи примусу адміністративного і кримінальної відповідальності. Це для тих, хто не усвідомив свій громадянський обовʼязок, і незважаючи на те, що повинен [служити], немає відстрочки, бронювання і все інше, тим не менше ухиляється", – пояснив Бежевець.

Мобілізація в обхід ТЦК

Як писав УНІАН, відповідно до останніх змін у законодавстві, командири військових частин отримали повноваження мобілізувати тих, хто виявив самостійне бажання проходити військову службу під час мобілізації у цій конкретній військовій частині. Процес відбувається в обхід ТЦК. Однак перелік військових частин, які матимуть такі повноваження, визначається Генеральним штабом ЗСУ.

За словами військових, раніше були казуси, коли військовозобов’язаний хотів мобілізуватися до конкретної частини. Навіть коли усі сторони були на це згодні, включно з ТЦК, іноді ТЦК в останній момент порушували домовленості і направляли добровольця зовсім не туди, де він прагнув служити.

Вас також можуть зацікавити новини: