Тепер українські чоловіки зобов'язані регулярно перевіряти поштову скриньку / фото ua.depositphotos.com

Через нещодавні зміни в українському законодавстві повістки з викликом до ТЦК стало можливим розсилати поштою. Вони цілком законні, тому їх ігнорування передбачає накладення штрафів. Про це в інтерв'ю "Українському радіо" розповіла керівниця адвокатського об'єднання "Vector" Тетяна Книш.

"Направлення повісток саме таким шляхом є законним. Обов'язок перевіряти свою поштову скриньку має сам військовозобов'язаний", - заявила вона.

Як пояснила юристка, повістка формується через електронний кабінет військовозобов'язаного, її підписує начальник ТЦК, і протягом 48 годин повістку надсилають саме рекомендованим листом поштою з обов'язковим описом вмісту та повідомленням про факт вручення.

Відео дня

"Якщо особа ігнорує цю повістку - не отримує або відмовляється, або це поштове відправлення повертається до відправника, тобто до центру комплектування, з відміткою про відсутність адресата за відповідною адресою, - у цьому разі вважається, що відбулося належне повідомлення військовозобов'язаної особи про виклик її до центру комплектування", - каже юрист.

За словами Книш, виправдатися тим, що ви були на роботі й не мали змоги отримати лист, не вийде.

"Поштар залишає повідомлення про те, що на певному відділенні пошти є лист для цієї особи. Фактично обов'язок перевіряти свою поштову скриньку має сам військовозобов'язаний. І особа має прибути до відповідного поштового відділення та отримати лист. Рекомендований лист зберігається на "Укрпошті" протягом 10 днів, тож час отримати повідомлення у військовозобов'язаного є", - зазначає вона.

Мобілізація в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, в Україні суттєво зросли показники мобілізації. За словами глави Міноборони Умерова, вже майже 3,5 млн українців отримали електронний військово-обліковий документ у додатку "Резерв+".

Також ми розповідали, що випадків так званої "бусифікації" військовозобов'язаних в Україні поменшало, однак проблема тут не лише в діях працівників ТЦК, а й у зусиллях російської пропаганди, яка роздмухує подібні випадки.

Вас також можуть зацікавити новини: