Військовий розповів, яки має бути підхід до мобілізованих / колаж УНІАН, фото УНІАН, скріншот з відео

В Україні повинна бути компетентна мобілізація, яка гарантує майбутньому рекруту отримання фахової підготовки і залучення у підрозділ спеціального призначення, де він буде застосовуватися безпосередньо на тому засобі, на котрий він вчився. Про це сказав командир 28-ї Окремої механізованої бригади Роберт "Мадяр" Бровді в інтерв’ю "Армія TV".

Він зазначив, що компетентна мобілізація дає можливість "взбодрити до війська" всіх тих, хто за 2,5 роки так і не спромігся вступити до лав Сил оборони. "Але їх сумління мучить чи обставини - бігаючі ТЦКашники з повістками, чи неможливість виїзду за кордон, чи досягнення віку призовного та змушує покрутити головою і вивчити питання і спробувати знайти собі застосування у війську по рівню власних знань і компетенції. А не під совок загрібання всіх у навчальні центри, а потім закриття ними дір нестачі особового складу у підрозділах", - наголосив "Мадяр".

Він розповів, що компетентна мобілізація дозволяє прогарантувати майбутньому рекруту застосування його по призначенню в момент після проходження базової військової підготовки, отримання фахової підготовки і залучення у підрозділ спеціального призначення, де він буде застосовуватися безпосередньо на тому засобі, на котрий він вчився.

Відео дня

"Мадяр" зазначив, що в його підрозділі подвоєно чисельний склад батальйону завдяки дотриманню правил компетентної мобілізації. 

"В нас немає рекрутингової служби, вона не передбачена в батальйоні, бо часу нема – працюємо зараз на трьох смугах. Але є спільна база,  в котру кожен з командирів  у вільний від служби час заглядає і відбирає собі спеціалістів. Потім ми беремо, фактично в ручному режимі, і проводимо того рекрута за руку до воєнкомату, до проходження комісії ВЛК, до направлення його в навчальний центр з чітким приписом про повернення його нам в підрозділ. Це є перший рівень дотримання замовником по відношенню до рекрута твердження про компетентну мобілізацію – ми захищаємо свого майбутнього бійця від того, щоб він по дорозі "десь не встряв, не пропав і його не перехопили", - розповів "Мадяр".

За його словами, після цього відбувається отримання фахової підготовки і злагодження з екіпажем. При цьому додав, що до моменту злагодження і виходу на позиції підрозділ знаходиться в зоні ризику, адже людина в міру своїх фізіологічних особливостей не може бути впевнена у спроможності виконання бойових задач саме в умовах, в яких вона опиниться. В такому випадку треба мати можливість запропонувати людині щось альтернативне, якщо вона раптом виявилася неспроможною виконувати бойові задачі, а в неї вже інвестували 3-4 місяці часу та кошти.

"Він вчився – займав місце, його держава годувала, ми його оснащували, вчили, злагоджували. А потім він раптом злякався, працюючи коло міномета калібру 82. Не можна за це карати. Треба дати альтернативний майданчик", - наголосив він. При цьому зазначив, що ця компетентна мобілізація зараз в редакції "Птахів Мадяра" буде по іншому реалізована в рамках створеного окремого полку.

"Зрештою нас почули в керівництві Міноборони і Генштабу і всі наші запропоновані внесення до структури служби і підрозділи, окрім безпосередньо ударних і розвідувальних, були вислухані і інтегровані", - зазначив "Мадяр".

Мадяр також висловився про примусову мобілізацію

Як повідомляв УНІАН, "Мадяр" зазначав, що навряд чи вдасться якісно покращити проблему недостачі особового складу у війську, заганяючи туди силоміць тих, кого піймали біля берега Тиси, умовно кажучи, "у схованці чи у спідниці". За його словами, війна динамічно стає високотехнологічною і навіть можна в рамках компетентної мобілізації, залучати хлопців навіть з Києва, щоб працювати, на відстані.

Вас також можуть зацікавити новини: