В Україні триває мобілізація / фото НГУ, depositphotos.com

Проблема мобілізації в Україні актуальна як ніколи, але розв'язання її не має полягати в репресивних методиках або ж у підходах на рівні совкового менталітету, вважає військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

На його думку, зараз в Україні лунають пропозиції щодо розв'язання цієї проблеми, які "не дружать із реальністю". У них простежується відсутність конструктивного підходу і спроба воювати кількістю проти ще більшої кількості, зазначив Коваленко.

Експерт впевнений, що "правильна мобілізація" в Україні можлива. При цьому одним із важливих аспектів оглядач назвав грошову стимуляцію мобілізаційних процесів:

Відео дня

"Загравшись у патріотизм, ідейність і почуття обов'язку, ми втратили відчуття реальності, а воно замішане на об'єктивних, матеріальних благах".

Водночас Коваленко акцентував, що Україні необхідно готуватися до того, що надалі російська армія покладатиметься здебільшого на свій людський ресурс, і виграти "м'ясом" не вийде: "У Росії його завжди буде більше".

На думку експерта, ключ до перемоги України полягає в "домінуванні в питаннях технічних засобів і технологічних процесів, а також гнучкої та своєчасної адаптації військ до ситуації, що складається на полі бою".

Мобілізація в Україні та "криза дезертирства"

Нагадаємо, порівняно з минулим роком, в Україні різко зросла кількість випадків дезертирства. Як писав The Times, українці, що записалися в Сили оборони в перші дні широкомасштабного вторгнення Росії в 2022 році, виснажені, і втеча стає все більш привабливим варіантом.

За даними Офісу генерального прокурора України, у період із січня по вересень 2024-го було відкрито 51 000 кримінальних проваджень за дезертирство та залишення військової частини: "Це вже вдвічі більше, ніж 24 000 у 2023 році, і значно більше, ніж у 2022 році , коли було відкрито лише 9 000 провадженьв".

Вас також можуть зацікавити новини: