Дідусі все ще потрібні українському війську, їх призиватимуть і надалі / фото УНІАН

Мобілізація чоловіків, старших за 50 років, не зупинена, вона продовжується. Усі нормативні зміни в порядку їх призову стосуються внутрішніх процедур ТЦК. Про це йдеться в заяві Волинського обласного центру комплектування.

Там нагадали, що відповідно до закону "Про військовий обов’язок і військову службу" військовозобов’язаними є чоловіки віком від 18 до 60 років. Їх, як і раніше, можуть призвати за мобілізацією.

"А щодо "сенсації" навколо новини, що чоловіків віком від 50 до 60 років не будуть мобілізувати, зазначаємо, що заборони щодо призову на військову службу громадян даної вікової категорії немає. Є відповідне розпорядження щодо мобілізації осіб даного віку, однак цей документ врегульовує процедуру призову вказаної категорії осіб і, власне, призначений лише для службового користування", – йдеться у повідомленні.

Відео дня

У Волинському ТЦК наголосили, що чоловіки віком понад 50 років підлягають мобілізації на загальних умовах, якщо вони не мають законної підстави на звільнення від служби. Наприклад, за станом здоров'я.

Мобілізація чоловіків після 50 років

Як писав УНІАН, близько місяця тому нардеп Олексій Гончаренко розповів про секретну директиву Генштабу, відповідно до якої чоловіки віком 50-60 років можуть бути мобілізованими лише за окремим мобілізаційним розпорядженням.

Як пояснили юристи, ця директива означає, що тепер чоловіків вказаної вікової групи призиватимуть лише в тому випадку, якщо вони мають дефіцитну військово-облікову спеціальність. За словами експертів, на таку особу має бути складено окреме мобілізаційне розпорядження від Генштабу.

Однак юристи мають сумнів, що ця норма справді працює, адже Генштаб не може на власний розсуд звужувати мобілізаційні рамки. Це може робити тільки Верховна Рада. Відтак, швидше за все, мобілізація чоловіків старших за 50 років відбувається на загальних засадах.

Вас також можуть зацікавити новини: